Search
Search
Close this search box.

Grafički dizajn pretposljednji je zadatak (samo)izdavačkog procesa

Photo by Jess Bailey on Unsplash

Pretvorba rukopisa u knjigu započinje uredništvom i lekturom (o čemu sam pisala u ranijim objavama), a sljedeća je faza grafički dizajn pri čemu će nastati knjižni blok i korice. Taj ćete zadatak povjeriti stručnom grafičkom dizajneru koji ima dovoljno iskustva u izradi knjiga.

 

Odakle krećete?

Ako ste čitav proces (samo)izdavanja knjige povjerili uredniku (što vam toplo preporučujem) on će u vaše ime lektoriranu verziju rukopisa u DOC formatu poslati grafičkom dizajneru. Sve priloge poput ilustracija, fotografija, logotipa i dr. grafičkih elemenata izuzev tablica i dijagrama šalju se zasebno u što većoj rezoluciji u adekvatnom formatu.

Neki grafički dizajneri vole dobiti i što konkretnije upute od autora o tome kako žele da njihova knjiga izgleda. Tu prvenstveno mislim na izbor fonta ili više njih, veličinu fotografija ili ilustracija, raspored elemenata na stranici i sl. Naravno, ne morate sve sami definirati. U tome vam može pomoći urednik ili jednostavno prepustite sve grafičkom dizajneru.

 

Kako izgleda proces prijeloma knjige?

Grafički dizajner najprije će napraviti prijelom nekoliko stranica vašeg rukopisa, obuhvaćajući pri tom različite elemente koji se nalaze u knjizi (naslov, podnaslov, tijelo teksta, tablice, slike, grafike i dr.) kako biste vidjeli kako će vaša knjiga izgledati kad bude gotova.

Pomno pregledajte predložak i tražite izmjenu onoga što vam ne odgovara (npr. veći font naslova, drugačiji font tijela teksta, veći prored, drugačije poravnanje i sl.) jer jednom kad odlučite kako želite da vaša knjiga izgleda i potvrdite grafičkom dizajneru da tako uredi ostatak rukopisa, ne tražite dodatne izmjene jer ćete prouzročiti probleme.

Osim što će to produljiti vrijeme obrade rukopisa i povećati cijenu, u nekim slučajevima grafički će dizajner morati početi obradu od samog početka. Upravo da se to ne dogodi, radi se predložak.

Kad je prijelom čitavog knjižnog bloka gotov, grafički dizajner će ga poslati u PDF formatu vama ili vašem uredniku kako bi bio proslijeđen lektoru odnosno korektoru na korekturu (ako ste tu uslugu ugovorili, što vam toplo preporučujem). Lektor (ili korektor) će još jednom proći čitav tekst i označiti u dokumentu one pogreške koje treba izmijeniti. Dokument s napomenama šalje se ponovno grafičkom dizajneru koji će korekcije unijeti u tekst i poslati knjižni blok i korice na pregled uredniku (i/ili autoru).

Kad su sve korekcije učinjene, zatražit ćete CIP zapis koji ćete potom proslijediti grafičkom dizajneru. Njegovim dodavanjem u knjižni blok, knjiga je napokon spremna za tisak.

 


Želite li da zajedno radimo na vašem rukopisu?
Javite se!

Želim surađivati s vama

 

Scroll to Top