Search
Search
Close this search box.

FAQ

Odgovori na najčešća pitanja koja nam postavljate

Prvi korak da bismo ostvarili suradnju je da nam pošaljete svoj rukopis na pregled. Mi se povratno javljamo s osvrtom, ponudom za suradnju i okvirnim rokovima. Prije početka rada plaćate avans 50 %. Moguće je da ćete na početak rada čekati neko vrijeme jer nam je raspored poprilično popunjen, stoga avans uplaćujete tek kad vam javimo da smo spremni krenuti s radom.

 • Prva faza

Prva faza je obično gruba obrada teksta – uređivanje teksta te ispravljanje pravopisnih i gramatičkih grešaka. Sve izmjene u tekstu se evidentiraju i šalju vama na odobrenje. Za tu prvu fazu obično nam treba najviše vremena jer se ujedno upoznajemo s tekstom. Tijekom čitanja sve nedoumice, nejasnoće, ali i ideje za poboljšanje navodimo u komentarima te šaljemo vama na pregled i pojašnjenja.

 • Druga faza

Kad od vas dobijemo odgovore, krećemo s drugim čitanjem tijekom kojeg “poliramo” tekst jezično, stilski i smisleno. Za to vrijeme vi radite s dizajnericom na prijedlogu naslovnice ili drugim vizualima. Po završetku drugog čitanja, ponovno vam šaljemo tekst na pregled i ako se sa svime slažete, krećemo s prijelomom. 

 • Treća faza

Osmišljavamo kako će knjiga izgledati – format, stil, font, hoće li imati ilustracije, kakav će biti raspored poglavlja i dr. Napravimo probni prijelom – nekoliko prvih stranica u kojima je vidljivo njezino opremanje. Probni prijelom šaljemo vam na potvrdu odnosno prijedloge za izmjene i tek kad sve detalje s vama dogovorimo, krećemo s prijelomom čitave knjige. 

 • Četvrta faza

Kad je prijelom gotov, krećemo sa završnim čitanjem odnosno korekturom i paralelno s time zatražimo ISBN, CIP i ponudu za tisak u vaše ime. Kad je korektura gotova, kompletan PDF spreman za tisak šaljemo još jednom vama na pregled, a po vašem odobrenju šaljemo ga u tisak.

 • Peta faza

Po završetku tiskanja knjige možete osobno preuzeti u tiskari ili će vam biti dostavljene na vašu kućnu adresu. Dodatno, ako smatrate potrebnim, možete s nama dogovoriti prodaju svoje knjige preko naše online knjižare Pogled u drugi svijet.

Plaćanja: 50 % plaćate unaprijed prije početka rada, ostatak plaćate po završetku svake faze. Svi računi moraju biti plaćeni prije slanja pripreme u tisak. Tisak plaćate zasebno, obično barem 50 % avansno. 

Mi nismo nakladnici vaše knjige. Mi smo suradnici u samoizdavačkom procesu, što znači da vam pružamo sve usluge potrebne da vaš rukopis postane knjiga, no nakladnik ste vi ili vaš poslovni subjekt (obrt, tvrtka, udruga, samostalna djelatnost), odnosno, nakladnik može biti poslovni subjekt u vlasništvu člana vaše obitelji ili drugi poslovni subjekt u čije vlasnike/voditelje imate povjerenja.

Cijena najviše ovisi o obujmu rukopisa i opremanju knjige, stoga je izuzetno važno da nam pošaljete gotov rukopis kako bismo na temelju njega izradili ponudu. 

Okvirno, cijene za pripremu knjiga koje uključuju naš osnovni paket usluga (obrada rukopisa, grafički dizajn i vođenje izdavačkog procesa) kreću se:

 • zbirka pjesama – od 1.000 eura
 • roman – od 2.500 eura
 • slikovnica (bez crtanja ilustracija) – od 1.000 eura
 • slikovnica (s crtanjem ilustracija) – od 1.700 eura
 • stručna literatura – od 2.000 eura
 • kuharice – od 4.000 eura

 

U navedene iznose nije uključena cijena tiska i dodatne usluge poput obrade fotografija, izrade promotivnog materijala i dr.

Naš osnovni paket usluga uključuje:

 • obradu rukopisa (uredništvo, lektura, redaktura, korektura),
 • grafički dizajn (izrada naslovnice, knjižnog bloka, obrada fotografija, priprema za tisak),
 • vođenje izdavačkog procesa (pribavljanje ISBN-a i CIP-a, dogovaranje tiska, koordiniranje samoizdavačkog procesa).

Dodatne usluge koje također pružamo su:

 • holistic writing coaching
 • ilustriranje
 • prijevod (engleski, njemački, francuski, talijanski, slovenski)
 • priprema eKnjige
 • savjetovanje o izdavanju knjige
 • edukaciju o digitalnom marketingu – online tečaj Od knjige do čitatelja
 • izradu promotivnih materijala i internetske stranice
 • distribucija i prodaja knjiga u našoj online knjižari Pogled u drugi svijet.

Kod nas je doista moguće dogovoriti uslugu od rukopisa pa sve do knjige u ruci što znači da se brinemo i o samom tiskanju knjige. Uslugu tiska pružaju tiskare s kojima surađujemo, a mi za autore tražimo najpovoljnije opcije tiska. Ovisno o vrsti tiska i nakladi, savjetujemo digitalni, ofsetni ili tisak na zahtjev te u skladu s potrebama knjige, uime autora tražimo ponude tiskara.

Cijena tiska najviše ovisi o obujmu i opremi knjige te prvenstveno o nakladi (broju primjeraka). Najpovoljniji su standardni A formati, meki i klamani (za mali broj stranica) uvez te crno-bijeli tisak. Tisak u boji i tvrdi uvez kao i deblji/luksuzniji papiri poskupljuju uslugu tiskanja i do 30 – 40 %. Što se tiče naklada, jedinična cijena se smanjuje kako broj primjeraka raste. Ipak, treba gledati ukupnu cijenu koju u konačnici plaćate. 

Autorima savjetujemo da pripreme minimalni budžet od 1.000 eura za tisak klamanih slikovnica (u boji) i manjih knjiga poezije i proze (crno-bijeli tisak) te najmanje 2.000 eura za knjige od 200+ stranica (crno-bijeli tisak) za naklade do 500 primjeraka.

Konkretne ponude za uslugu tiska moguće je dobiti tek nakon što je napravljena grafička priprema i definirana veličina naklade. 

Po završetku tiskanja, autor osobno preuzima knjige u tiskari ili su mu dostavljene putem dostavne službe na njegovu adresu.

Iako bi zbog koordinacije svih aktivnosti puno jednostavnije bilo da kod nas ugovorite sve usluge, možete imati svog ilustratora/urednika/lektora/grafičkog dizajnera/prevoditelja/tiskaru. U tom slučaju koordinaciju s tim suradnikom/suradnicima preuzimate na sebe. Vodite računa da su suradnici pouzdani, točni, profesionalni i da imaju iskustva u izdavaštvu.

Da, pripremamo i eKnjige i to u ePub, mobi i PDF formatima. 

Neke smo knjige pripremili unutar mjesec dana, na drugima smo radili i do čitave godine. Prosjek je obično oko 6 mjeseci od početka rada do fizičke knjige u ruci. Što je rukopis zahtjevniji i opširniji, to nam više vremena treba da sve dovršimo. Također, ako vam je potrebna i usluga ilustriranja, proces može trajati 9 i više mjeseci. 

Uz rukopis, bilo bi dobro da odmah pošaljete biografiju, zahvale, posvete, predgovor, pogovor, tekst za korice i druge slične dodatke knjizi.

I klasično izdavaštvo i samoizdavaštvo ima svojih prednosti kao i mana. Dva najvažnija kriterija koja treba uzeti u obzir jesu:

 1. imate li budžet potreban za objavu svoje knjige i
 2. želite li o svemu sami odlučivati, uključujući i sve vezano za prodaju i promociju svoje knjige.

Više informacija o prednostima i nedostacima izdavačkog i samoizdavačkog procesa pronaći ćete na blogu.

Nakladnik može biti svaki poslovni subjekt koji ima registriranu uslugu nakladništva, odnosno koji tu djelatnost doregistrira. Ako niste spremni na ulazak u poduzetništvo, ali netko iz vaše obitelji već je u poduzetništvu i ima registriran poslovni subjekt, uz eventualnu doregistraciju potrebnih djelatnosti za izdavanje i prodaju knjiga, može biti nakladnik vaše knjige. Drugim riječima, nije nužno da samo za potrebe objave svoje knjige otvarate poslovni subjekt.

Vaša “podloga” nema nikakve veze s time je li rukopis dobar ili ne. Je li rukopis dobar ili nije ovisi isključivo o onome što ste napisali. Naravno da se kroz uredništvo još može doraditi, obogatiti jezik i stil pisanja, tome uredništvo i služi, ali ako rukopis ima ono nešto, ako je po nečemu poseban, dobar urednik će iz njega znati to izvući.

Naše su usluge orijentirane prvenstveno na samoizdavaštvo i ne pružamo uslugu literarnog agenta odnosno posredovanje između nakladnika i autora. 

Nema nikakvih zapreka u tome da izdate knjigu pod pseudonimom. Uzmite samo u obzir to da će na računu koji budete izdavali kupcima (ako poslovni subjekt glasi na vas) pisati vaše ime i prezime.

S obzirom na to da je autor ujedno nakladnik, autor/nakladnik se brine i o promociji i o prodaji. Ono što mi kao pomoć možemo pružiti jest prodaja preko naše online knjižare Pogled u drugi svijet, ako knjiga udovljava našim uvjetima poslovanja.

Potpisujemo ugovor o suradnji između vašeg i našeg poslovnog subjekta. Također, imamo suradnju s Hoću knjigu i Menartom i možemo im ponuditi i vaše izdanje, ako ste zainteresirani za prodaju putem njih. 

Što se tiče marketinga, za sada možemo vam ponuditi izradu promotivnih materijala poput letaka, plakata, bookmarksa i dr., izradu web-stranice i online tečaj Od knjige do čitatelja o digitalnom marketingu knjiga koji sadrži snimljene lekcije pa možete ga samostalno pohađati.

Scroll to Top