Search
Search
Close this search box.

Obvezni primjerci – što su i kome ih dostavljamo?

Photo by CHUTTERSNAP on Unsplash

Često me pitaju: “Obvezni primjerci – što je to?” Odlučila sam pobliže vam objasniti što su obvezni primjerci te kome ih i zašto dostavljate.

Krenimo od početka…

 

ISBN – International Standard Book Number

Želite li objaviti svoju knjigu u Hrvatskoj, bit će vam potreban ISBN – International Standard Book Number – jedinstveni identifikator knjiga i drugih omeđenih publikacija bez obzira na medij na kojem se objavljuju.

U članku Kako objaviti svoju knjigu u Hrvatskoj pročitajte u kojoj ćete fazi samoidavačkog procesa zatražiti ISBN i CIP zapis.

ISBN u Hrvatskoj dodjeljuje Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, odnosno Hrvatski uredu za ISBN. Da biste dobili ISBN, morat ćete ispuniti online zahtjev i to za pravnu osobu ako objavljujete svoju knjigu preko svoje tvrtke, obrta, udruge i sl. ili za fizičku osobu ako objavljujete svoju knjigu kao autor – fizička osoba.

Kada dobijete ISBN broj, poslat ćete ga dizajneru koji će taj podatak smjestiti na poleđini naslovnog lista, na donjem dijelu vanjskih korica te na ovitku i zaštitnoj kutiji (ako postoje). Također, ISBN broj pretvorit ćete u bar-kôd koji će biti otisnut na stražnjim koricama knjige. Možete to učiniti pomoću besplatnog online bar-kôd generatora (odaberite ISBN kod > ISBN 13).

 

Naplaćuje li se dodjela ISBN-a?

Odgovor je: ne! ISBN se dodjeljuje nakladnicima na njihov zahtjev bez naknade, ali u zamjenu za ovu uslugu, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici bez naknade i na vlastiti trošak u roku od 30 dana od kad je knjiga izašla iz tiska dostavit ćete obvezne primjerke koje će NSK dalje distribuirati ostalim hrvatskim sveučilišnim knjižnicama.

Do lipnja ove godine bili ste obvezni dostaviti 9 primjeraka, no novim se Pravilnikom o obveznom primjerku (NN 66/2020) od 13. lipnja 2020. primjenjuju drugačija pravila.

U skladu s člankom 39. stavkom 2. Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti kojim se omogućuje primanje suženoga opsega vrsta publikacija prema potrebama knjižnica u sustavu obveznoga primjerka te na temelju članka 8. Pravilnika, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu dostavlja se:

– devet primjeraka knjiga, časopisa i zbornika financiranih ili sufinanciranih javnim sredstvima

– četiri primjerka knjiga, časopisa i zbornika koji nisu financirani ili sufinancirani javnim sredstvima

– šest primjeraka ostale vrste građe, prema članku 8. stavku 4. Pravilnika

– mrežna (online) građa, prema članku 10. Pravilnika.

Obvezne primjerke svoje knjige pažljivo ćete spakirati u kutiju ili kovertu te poslati na adresu:

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu
Hrvatske bratske zajednice 4
10000 Zagreb

s napomenom “obvezni primjerci”. Poželjno je da pošiljku pošaljete preporučeno s povratnicom kako biste imali dokaz da ste knjige poslali i da su uredno zaprimljene.

 

Što je to CIP zapis i kako ga dobivate?

Osim ISBN-a, za tiskane knjige ishodovat ćete CIP zapis i to u sveučilišnoj knjižnici koja djeluje na vašem području. Ispunit ćete zahtjev za CIP dostupan na njihovim stranicama te kada je prijelom knjige potpuno gotov, nakon posljednje korekture, poslat ćete knjižni blok sveučilišnoj knjižnici koja djeluje na vašem području i koja će vam dodijeliti CIP zapis. Njega šaljete dizajneru koji ga u neizmjenjenom obliku dodaje u impresum.

Dodjela CIP zapisa se ne naplaćuje, ali neke će sveučilišne knjižnice od vas tražiti dostavu besplatnih primjeraka vaše knjige. Provjerite s knjižnicom jeste li obvezni i ako jeste, koliko joj primjeraka knjige dostavljate za uslugu izdavanja CIP zapisa.

Kao i obvezne primjerke koje ste slali Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, i ove ćete pažljivo zapakirati i poslati na adresu one sveučilišne knjižnice koja vam je dodijelila CIP zapis. Adrese hrvatskih sveučilišnih knjižnica nalaze se u nastavku:

 

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu
Hrvatske bratske zajednice 4
10000 Zagreb

 

Sveučilišna knjižnica u Splitu
Ruđera Boškovića 31
21000 Split, Hrvatska

 

Sveučilišna knjižnica u Puli
Herkulov prolaz 1
52100 Pula

 

Sveučilišna knjižnica u Rijeci
Dolac 1
51000 Rijeka

 

Gradska i sveučilišna knjižnica u Osijeku
Europska avenija 24
31000 Osijek

 

Sveučilišna knjižnica u Zadru
Ulica Mihovila Pavlinovića 1
23 000 Zadar

 

Dubrovačke knjižnice Dubrovnik
Znanstvena knjižnica
Cvijete Zuzorić 4
20 000 Dubrovnik

 

Jesu li to svi obvezni primjerci?

Prema Zakonu o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, čl. 39. st. 5 dužni ste jedan primjerak svoje knjige dostaviti matičnoj knjižnici na području županije na kojoj se nalazi vaše sjedište radi stvaranja zavičajne zbirke. Popis matičnih županijskih knjižnica pronaći ćete na stranicama Ministarstva kulture.

 


Ako vam sve ovo djeluje komplicirano, javite mi se!

Mogu vam pomoći!

Trebam vašu pomoć

 

Scroll to Top