Search
Search
Close this search box.

Zašto je urednik važan dio izdavačkog procesa?

 

Hoće li vašoj publici biti jasan vaš tekst? Hoće li razumjeti zaplet radnje? Hoće li se moći poistovjetiti s vašim likovima? Ponavljate li neku informaciju u tekstu?

To su pitanja na koja vrlo vjerojatno ne možete vi kao autori dati siguran odgovor. Razlog tome je taj što ste previše „u tekstu“ i ne vidite širu sliku. Vama je sve jasno, sve je logično, no je li zaista?

S druge strane sigurna sam da ne biste voljeli da se vaša publika nakon čitanja vaše knjige pita „što je pisac time htio reći“! E, upravo zato treba vam urednik!

 

Tko je urednik i što radi?

Urednik je osoba koja će:

  • dati vam stručno mišljenje o vašem radu,
  • pomno proučiti tekst,
  • prilagoditi izričaj publici,
    prema potrebi izmijeniti raspored poglavlja, informacija i sl.,
  • dati vam savjete trebate li što izmijeniti, kako i gdje, trebate li što dopuniti, čime i gdje.

Posebnu će pažnju posvetiti nejasnoćama u tekstu kako bi ih na vrijeme detektirao, razriješio ili otklonio. Čitajući vaš rukopis uočit će potencijalne pogreške, nedostatke ili probleme koji bi se mogli javiti u procesu objave knjige, ali i poslije za vrijeme čitanja.

Urednik se ne bavi samo tekstom, već i dodacima – tablicama, slikama, dijagramima i sl. Predložit će vam i izmjenu odnosno dopunu tih elemenata u rukopisu u skladu s tematikom kojom se bavite. Ako zapnete s naslovom, može vam i u tome pomoći!

Urednik tekst promatra na razni riječi, rečenice, odlomka, poglavlja, cjeline i konačno na razini knjige. Brine se da sve bude logično posloženo i povezano, jasno i pregledno.

Nakon njegova rada tekst bi trebao biti jasan vašoj ciljanoj publici, bez obzira na to jesu li to dvogodišnjaci ili osamdesetogodišnjaci, a format i izgled trebao bi odgovarati vrsti djela i njegovoj namjeni.

 

Hoće li urednik raditi samostalno na mom rukopisu?

Mnogi se autori boje angažirati urednika jer smatraju da će im u potpunosti izmijeniti tekst i da se u njemu više neće prepoznati. Ako naiđete na takvog urednika, nemojte s njime raditi.

Urednik mora biti autorov suradnik, a ne koautor djela. Smatram da urednik ne smije previše zadirati u autorov tekst kako ne bi nametnuo vlastiti stil izražavanja, već je važno da sve veće zahvate predlaže autoru argumentirajući svoj prijedlog i da postigne s njim dogovor.

Dobar urednik radit će s vama na rukopisu, predlagat će izmjene i dopune, no vi ste autor i vi odlučujete što ćete od argumentiranih prijedloga prihvatiti, a što odbaciti.

 

Može li autor biti i urednik svoje knjige?

Znam da želite uštedjeti i možda smatrate uredništvo nepotrebnom uslugom, no vjerujte mi, pišem iz iskustva, puno toga što drugi vide u vašoj knjizi, ma koliko duga ili kratka bila, vi nećete vidjeti. Vrlo često to su nekakve nelogičnosti koje su u vašoj glavi sasvim logične, no možda se na papiru ipak niste dobro izrazili. I te nelogičnosti važno je da detektira urednik prije stvarnih čitatelja knjige. Jer ako čitatelj ne razumije ono što ste napisali i svoje nezadovoljstvo podijeli na društvenim mrežama, vrlo vjerojatno izgubili ste još nekoliko potencijalnih čitatelja i kupaca.

I zato urednik ne možete biti vi, ni vaš najbolji prijatelj, sestra, mama (osim ako su profesionalni urednici), već to mora biti treća osoba, nezavisna, koja će prvi put vidjeti i pročitati vaš tekst, možda i biti malo gruba u označavanju nejasnih dijelova teksta, ali važno je da ta osoba bude stručna i profesionalna u svom poslu, da ne nameće svoj stil, već poštuje autorov i da bude njegova desna ruka u (samo)izdavačkom procesu.

 


Želite li da zajedno radimo na vašem rukopisu?
Javite se!

Treba mi urednik

 

Scroll to Top