Search
Search
Close this search box.

Samoizdavaštvo vs. tradicionalno izdavaštvo – koja je opcija bolja?

S obzirom na to da čitate ovaj tekst, sigurno razmišljate o tome koja je opcija bolja za vas i vašu knjigu – samostalno objaviti knjigu ili potražiti izdavača.

Prije konačne odluke, dobro je upoznati prednosti i nedostatke jedne i druge opcije. Tako ćete lakše donijeti pravu odluku i nećete za koju godinu žaliti zbog pogrešnog odabira.

Prije nego se upoznate s razlikama između samoizdavaštva i tradicionalnog izdavaštva, imajte na umu da ćete u oba slučaja morati uložiti puno truda, vremena, ali i vlastitih sredstava želite li da vaša knjiga dođe do što više čitatelja.

Pojasnimo razlike…

 

Autorska naknada

Od svake prodane knjige ostaje vam od 50 do čak 100 % iznosa, no imate troškove distribucije, poreza i dr.Autorska naknada obično iznosi 10 % bruto iznosa po prodanoj knjizi. Ako knjiga košta 100 kn, vaših je 10 kn, od čega oko 30 % ide u doprinose, porez i prirez.

 

Prava

Zadržavate sva prava te direktno dogovarate otkup prava s izdavačem koji želi tiskati vašu knjigu na stranom jeziku ili novo izdanje.Zadržavate samo autorsko pravo. Nakladnik ima pravo korištenja djela i do isteka dvije godine ne možete ponovno samostalno ili u suradnji s drugim nakladnikom objaviti svoje djelo. Drugi uvjeti definirani su ugovorom.

 

Odluke

Samostalno donosite sve odluke, i dobre i loše. Izdavač donosi sve odluke o vašoj knjizi i nije dužan s vama definirati izgled naslovnice, cijenu i druge elemente djela.

 

Vrijeme

Sami definirate rokove. Ako ih se pridržavate, knjigu možete objaviti u nekoliko mjeseci.Obično se pridržava godišnjeg plana objave, istovremeno radi na više knjiga i ne možete kontrolirati rokove odnosno kad će knjiga biti objavljena. To može biti i za koju godinu.

 

Feedback

Ne postoji komisija koja će odlučiti je li tvoje djelo dovoljno dobro za objavu, ali možeš pitati svoje prijatelje, poznanike ili nepoznate tzv. beta čitatelje koji će ti dati kvalitetan feedback.Izdavač pomno odabire naslove koje će objaviti jer ima ograničena sredstva te prednost daje onim djelima u kojima vidi potencijal ili autorima koji već imaju oko sebe publiku koja će kupiti njihovu knjigu.

 

Angažman

Vaš posao ne završava nakon što ste napisali zadnje poglavlje. Upravo suprotno! Morat ćete pronaći sve sudionike u izdavačkom procesu, koordinirati i nadgledati sve aktivnosti, a kad knjiga bude gotova, čekaju vas promocija i prodaja. Kad je obično brine o svim fazama obrade rukopisa, tisku, promociji i prodaji.

 

Suradnici

Morat ćete sami pronaći kvalitetne suradnike na knjizi, a neke stvari možda i sami odraditi. Izdavač već ima uhodan tim ljudi koji priprema rukopis za objavu te brine se o promociji i prodaji djela.

 

Troškovi

Sami plaćate urednika, lektora, grafičkog dizajnera, tisak, marketing. U mnogim slučajevima trošak izrade i tiska knjige te marketinga i distribucije snosi izdavač. S manjim nakladničkim kućama obično dijelite taj trošak.

 

Marketing

Ako ste anonimac, morat ćete najprije privući svoju publiku i izgraditi odnos s njom. Puno ćete vremena provesti osmišljavajući promocije, kreirajući sadržaj i vodeći kampanje na društvenim mrežama. Ako vaša knjiga bude bestseler, izdavač će promovirati i vas i vašu knjigu, ali svejedno ćete se morati baviti nekim promotivnih aktivnosti.

 

Prodaja knjige

Sami odlučujete gdje ćete prodavati svoju knjigu, o uvjetima pregovarate direktno s knjižarama i dr. trgovinama te s njima ostvarujete poslovnu suradnju. Imate veću kontrolu nad praćenjem prodaje, naplate i zalihama. Izdavač može postići bolje uvjete u prodaji i plasmanu knjige na tržište, ali vi nemate kontrolu nad time na kojim će se prodajnim mjestima knjiga prodavati, pod kojim i kakvim uvjetima.

 


Jeste li spremni za donošenje velike odluke ili još niste sigurni i imate pitanja?

Dogovorite BESPLATNE 15-minutne konzultacije.


Rezerviraj termin

Scroll to Top