Search
Search
Close this search box.

Razgovor s ilustratoricom: Kako nastaju ilustracije za slikovnice i knjige

Photo by Jonathan Borba on Unsplash 

Kreativni svijet nema granica, baš kao ni svijet mašte u kojem sve kreacije najprije nastaju. Znaju to najbolje ilustratori koji, kad uzmu olovku ili kist u ruke, doslovno zarone u taj svijet beskrajnih mogućnosti.

Iako nam na spomen ilustracija najprije padnu napamet slikovnice, ne krase one samo knjige namijenjene djeci, već i mnogim drugima.

Željela sam saznati više o tome kako ilustracije nastaju, što je potrebno da likovi ožive i koliko truda i vremena taj proces iziskuje.

O nastajanju ilustracija razgovarala sam s dragom suradnicom i prijateljicom Majom Škiljaica. Evo što mi je odgovorila.

 

1. Što je za tebe ilustriranje?

Ilustriranje, kao i općenito sve što radim, doživljavam kao oživljavanje priča, bile one poslovne ili dječje kroz slikovnice. To je za mene storytelling, prenošenje emocije slikama.

 

2. Kako izgleda tvoj proces smišljanja ilustracija? Tražiš li drugdje inspiraciju ili se oslanjaš samo na svoju maštu i tekst autora?

Moj kreativni proces započne čim čujem/pročitam priču. Odmah se stvore slike u glavi i ideje kako bih ja to prikazala, cijeli koncept likova. Nekako odmah vidim tu priču i potencijalne ideje. Kada stvarno krenem crtati, onda potražim inspiraciju za neke elemente koje bih dodala u same ilustracije, možda neku pozu, izraz lica i slično.

 

3. Koliko proces izrade jedne ilustracije traje i što zahtijeva?

Teško je odgovoriti na to pitanje s nekakvim točnim vremenskim okvirom jer nekad ideja za scenu dođe odmah pa je samo pitanje koliko ću vremena potrošiti da bih baš to nacrtala, a kada ste perfekcionist, i kad je nacrtano možete još toliko vremena potrošiti na dodavanje detalja. No, za samo crtanje u konačnici mogu reći da je za jednu ilustraciju obično potreban jedan dan. Kada je takva kreativa u pitanju, najbolje funkcioniram navečer, kada mi više ne zvoni mobitel, nema emailova i smetnji. Tada se nekako mogu najbolje fokusirati za osmišljavanje koncepta i slaganja okvira svake scene. Samo crtanje kasnije više ne zahtijeva toliko stroge uvjete jer mogu crtati i dok razgovaram s nekim na telefon i dok mi se sa strane vrti neki film ili serija.

 

4. Koji stil crtanja/ilustriranja ti je najdraži? Imaš li neku omiljenu tehniku?

Osobno jako volim watercolor stil, i takve pozadine su nerijetko dio mog dizajna, bilo poslovnih projekata ili ovih izdavačkih. Zapravo volim miksati stilove jer sve ovisi o samoj priči, i tu sam zapravo jako prilagodljiva temi pa tako ovisno o potrebama, i ja prilagodim na koji će način nešto biti nacrtano.

 

5. Kako si se počela baviti ilustriranjem? Što je presudilo? Je li ti crtanje draže od grafičkog dizajna?

Crtam još od studentskih dana kada sam jako zavoljela olovku i akvarel boje. I godinama sam crtala isključivo na papiru. Onda sam u jednom trenutku nabavila tablet za crtanje i to mi je otkrilo sasvim novi svijet mogućnosti. Tada sam počela crtati digitalno. Već godinama mi je bila želja ući u taj svijet, ali nekako sam se bojala hoću li moći napraviti cjelovitu slikovnicu jer jednu ilustraciju nije problem nacrtati, ali cijelu priču, likove i sve ostalo… Nekako sam se bojala tog procesa. I o tome sam sanjala, ali se nikako nisam prepuštala tim izazovima.

 

6. Ilustracije često povezujemo s dječjim knjigama i slikovnicama, no mogu li biti i dio knjiga drugih žanrova?

Naravno, ilustracije možemo vidjeti najčešće na naslovnicama knjiga, potom u romanima, zbirkama priča, zbirkama pjesama. Meni je to nekako sastavni dio svake knjige i zapravo u mnogim naslovima koje sam radila ilustracije su se protezale kroz cijelu knjigu.

 

7. U kojim se knjigama nalazi tvoj autorski rad i kako si se osjećala dok si ih crtala?

Prvu knjigu “Svjetski rat Z” grafički sam uređivala 2014. godine i za nju sam radila ilustraciju naslovnice. Tijekom godina grafički sam obrađivala različite naslove i slikovnice, a od novijih naslova moje ilustracije unutar cijele knjige su u knjigama autorice Marije Klasiček “Po rubovima duše” i zasad prvom dijelu duologije “Beskraj – Tama”.

Prva slikovnica koju sam u potpunosti ilustrirala je „Sunčica nas uči o čuvanju prirode“, autorice Tajane Ištvanić, a u pripremi je već nekoliko novih naslova, drugi dio duologije “Beskraj”, jedan roman te dvije slikovnice, sve za početak iduće godine.

Iako se primarno bavim grafičkim dizajnom već 15 godina, ilustracija i grafičko uređivanje knjiga su moja velika ljubav. To je jedan poseban svijet kreative u kojem nema nikakvih ograničenja, posebno kada su u pitanju slikovnice. One su mi posebno drage jer otvaraju čitave svemire mogućnosti i stilova. Kod svakog rukopisa koji pročitam, odmah mi se stvori cijela priča u glavi pa jedva čekam početi raditi na novom projektu.

Meni kao ilustratoru čast je kada mi autor povjeri svoj rukopis i prepusti se mojoj mašti i idejama da zajedno ispričamo njegovu priču.

 


Vašim slikovnicama trebaju ilustracije?

Slikovnice su među omiljenijim knjigama na kojima volimo raditi – ja s tekstualne strane, a Maja s one vizualne. A kad čovjek nešto voli raditi, radi to stostruko bolje. Povjeri nam svoje priče i bajke, nećeš požaliti.


Želim raditi s vama

 

Scroll to Top