Search
Search
Close this search box.

Volite pisati, ali ne želite se eksponirati? Postanite pisac iz sjene!

Photo by Bookblock on Unsplash

Poznajem jako puno osoba koje obožavaju pisati i u tome su jako dobre, ali ustručavaju se objaviti svoje tekstove. Doista mislim da bi imali uspješnu karijeru kao pisac iz sjene pa ovim tekstom želim vas upoznati s ovim ne baš tako novim, ali u našim krajevima relativno nepoznatim zanimanjem.

Moram priznati da ni meni donedavno nije bilo jasno što pisac iz sjene zapravo jest, sve dok nisam naišla na ovu zanimljivost koja me potaknula na istraživanje. Naišla sam na informaciju da roman Star Wars: From the Adventures of Luke Skywalker dugo se pripisivao scenaristu i režiseru filma Star Wars Episode IV: A New Hope Georgeu Lucasu, no roman je zapravo napisao Alan Dean Foster.

Kako je moguće da netko napiše izuzetno poznat i popularan roman, a da zasluge pripadnu nekome drugome? E pa, moguće je!

Saznajmo tko je pisac iz sjene.

 

Tko je pisac iz sjene?

Ghostwriter ili pisac u sjeni ili pisac iz sjene osoba je koja piše književna djela, novinske članke, filmske ili televizijske scenarije, blog postove ili druge tekstove čije autorstvo na kraju preuzme druga osoba. Zasluge za rad pripadnu naručitelju, dok pravi autor ostaje anoniman.

 

Zašto biti pisac iz sjene?

Ako uživate pisati i želite od toga zarađivati, ali bojite se eksponirati se kao autor, pisanje iz sjene pruža vam upravo ono što želite.

Još jedan od razloga je taj što se po završetku pisanja ne morate baviti drugim dijelom cijele priče – objavom!

 

Ok, ali tko treba moje usluge?

Začudili biste se, ali odgovor je mnogi!

Uslugom pisca iz sjene najčešće se koriste političari ili slavne osobe koje nastoje sebe promovirati autobiografijama ili memoarima, ali im za pisanje nedostaje vremena ili književnog talenta pa u tu svrhu angažiraju profesionalne pisce koji su za određeni honorar spremni pisati anonimno.

Tu su i brojne kompanije koje imaju svoj blog koji ne znaju, nemaju vremena ili ne žele redovito pisati, ali shvaćaju da im je potreban kako bi bili vidljivi online. S druge strane ne žele da javnost zna da im sadržaj piše netko drugi pa se neće odlučiti za copywritera. Tu je vaša prilika!

 

Koja je razlika između pisca iz sjene i copywritera?

Razlika između pisca iz sjene i copywritera, ali i bilo kojeg drugog autora je u zaslugama za autorstvo. Odlučite li se za pisanje iz sjene, vaše se ime neće spominjati u publikaciji, ali također ni vi ne smijete javno objavljivati da ste pisali određeni tekst, članak, blog, knjigu. Ako se ipak odlučite za copywriting, čak i ako vas klijent ne potpiše ispod članka, možete svoj rad objaviti na svojoj internetskoj stranici kao referencu.

 

Kako postati pisac iz sjene?

1. Pišite, objavljujte svoje tekstove i budite vidljivi na internetu i društvenim mrežama.

Dokažite se kao pisac i urednik. Pokrenite vlastiti blog na kojem se možete potpisati pseudonimom ili inicijalima. Objavite knjigu ili dvije (i to možete pod pseudonimom). Objavljujte članke o pisanju iz sjene na portalima ili u časopisima gdje bi vas potencijalni klijenti mogli zapaziti (poželjno je da ih potpišete svojim imenom kako bi vas klijenti mogli kontaktirati).

2. Specijalizirajte se za određeno područje.

Dobro razmislite za koga i o čemu želite pisati, tko su vaši željeni klijenti i svojim im se sadržajem približite odnosno zaintrigirajte ih.

3. Naučite kako pisati za druge.

Ako pišete za sebe, pisat ćete svojim stilom i tonom glasa. No, ako pišete za druge, morat ćete, kao kakav kameleon, prilagoditi se onome u čije ime pišete tekst.

Jedna od najvažnijih vještina pisca iz sjene je prilagodba tuđim stilovima pisanja. Istražite stil pisanja osobe ili kompanije u čije ime pišete. Čitajte njihov sadržaj, knjige koje su objavili, pretplatite se na njihov newsletter i pratite ih na društvenim mrežama.

Trebat će puno vremena da postanete vidljivi i praćeni na internetu te da vas potencijalni klijenti zamijete, ali kad se to dogodi, vrlo vjerojatno dobit ćete one klijente kojima će stalno trebati vaše usluge.

 

Je li pisanje iz sjene legalno?

Nesporno je da ste vi autor određenog teksta i da ćete za svoj rad biti plaćeni. Jedina razlika između vas kao pisca iz sjene i onoga kojem će zasluge za autorstvo pripasti jest ta da se vaše ime kao ime autora neće spominjati u javnosti.

Ipak, muči li vas ovo ili koje drugo pravno pitanje, posavjetujte se s pravnikom ili odvjetnikom te konzultirajte Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima koji vam je uvijek dostupan online.

 


Odlučite li se ipak pisati za sebe i objaviti djelo pod svojim imenom, ali ne znate kako, javite mi se!

Sigurno vam mogu pomoći!

Želim vašu pomoć

 

Scroll to Top