Search
Search
Close this search box.

Uređivanje teksta ne mora biti noćna mora – osmislite vlastiti sustav označavanja

Photo by Mitchell Luo on Unsplash

Kad dobijemo inspiraciju, vrlo često odmah krenemo zapisivati tijek misli, nekad ni ne pazeći na stil, gramatiku ili pravopis, kamoli na isticanje važnih dijelova teksta, navođenje citata i izvora. Popravit ćemo to kasnije, kad završimo, zar ne?

No, kad smo stvarno gotovi s pisanjem, više se ni ne sjećamo što smo namjeravali istaknuti, s koje smo stranice prepisali citat ili na koju smo se knjigu referirali. I što sad?

Slijede sati čitanja, iščitavanja, razmišljanja i prisjećanja, prekopavanja po internetu i prelistavanja raznih knjiga (jer moramo ispravno navesti izvor parafraze ili citata), preuređivanja i oblikovanja.

Je li vam to poznato?

 

Budite praktični tijekom pisanja

Što kada tako ne bi trebalo biti? Što kad biste imali jednostavan sustav snalaženja u vlastitu rukopisu i bilježenja vama važnih informacija koje biste lako pronalazili u tekstu? Postoji način!

Kako budete pisali, broj stranica u vašem dokumentu će se povećavati, a svaki prekid tijeka misli, utjecat će na daljnju koncentraciju. Dobar sustav označavanja teksta može vam pomoći da izbjegnete veće prekide i zadržite koncentraciju, odnosno da lako nastavite gdje ste stali.

 

Formatiranje naslova i podnaslova

Za početak, dobro je naslovima i podnaslovima poglavlja odmah zadati stil i oblikovanje. Ti naslovi mogu biti tek radni naslovi koje ste popisali u nacrtu rukopisa.

Time stvarate pregled poglavlja, koja u izbornoj traci s lijeve strane Word programa lakše pregledavate. Takvo uređivanje naslova odmah tijekom pisanja olakšava nam i kreiranje sadržaja jer ga možemo automatski stvoriti i samo ažurirati brojeve stranica.

 

Uredite brojeve stranica i prijelom stranica

Iako ste još na prvoj stranici, numerirajte stranice dokumenta. To će vam olakšati snalaženje u dokumentu jer već nakon dva/tri poglavlja možete kreirati automatski sadržaj.

Također, po završetku poglavlja dodajte prijelom stranice (Page break) kako bi novo poglavlje uvijek počinjalo na početku stranice bez obzira na to gdje na stranici završava prethodno.

 

Istaknite važne dijelove teksta

Ono što vam je važno i želite istaknuti, učinite to zadebljanjem, ukošavanjem ili podcrtavanjem riječi još za vrijeme pisanja jer kad dođete do kraja, nećete znati što ste htjeli istaknuti.

Ako u rukopisu imate vježbe, skice ili neke posebne dodatke i želite ih posebno istaknuti, označite to u rukopisu markerima ili drugom bojom pozadine teksta.

 

Ubacite fotografije, ali sačuvajte originale

Ako planirate u knjizi objaviti i fotografije i ilustracije, predvidite njihovo mjesto još u rukopisu. Ubacite ih (ako je moguće u slabijoj rezoluciji kako vam dokument ne bi bio prevelik) na ona mjesta u tekstu gdje želite da se nalaze u finalnoj verziji. Obavezno navedite autora i izvor, odnosno opis onoga što prikazuju. Originalne fotografije i ilustracije u velikoj rezoluciji spremite u posebnu mapu na računalu jer ćete ih poslati s rukopisom na grafičku obradu. Fotografije i ilustracije u dokumentu grafičkom uredniku služit će samo da zna kamo koju sliku smjestiti.

 

Naznačite izvore citata, fotografija i drugu literaturu u komentarima

Tijekom pisanja možda ćete crpiti informacije iz nekih izvora, preuzimati citate, fotografije i sl. Sve je to potrebno potkrijepiti izvorima odnosno bibliografskim podacima, koji se pišu u fusnoti i/ili na kraju poglavlja, odnosno knjige. Točno je propisano što sve bibliografski podatak treba sadržavati, no tijekom pisanja traženje potpune informacije značilo bi prekid tijeka misli. Bolje je označiti taj tekst i dodati mu komentar s naznakom poveznice ili naslova djela i broja stranice, čemu ćemo se u uređivačkoj fazi vratiti kako bismo upotpunili natuknicu.

 

Markirajte dijelove kojima se želite vratiti

Ako parafrazirate neko djelo i niste u trenutku pisanja sigurni u njegov puni naziv ili u ime autora, označite si, odnosno markirajte taj dio teksta drugom bojom kako biste ga poslije lakše pronašli i upotpunili. To vam može poslužiti i za označavanje poglavlja koja smatrate da bi bilo dobro još čime dopuniti ili pak da označite ona poglavlja koja su u potpunosti gotova.

***

Kakvim se god sustavom označavanja koristili, važno je da ga vi razumijete, da znate što ste i zbog čega označili ili ostavili si napomenu jer on služi upravo i isključivo vama. Word ima mnogo opcija kojima se možete koristiti još tijekom pisanja kako biste si ostavili podsjetnike, ali i bilježili važne informacije poput izvora informacija.

Sve komentare i oznake potrebno je pobrisati, a fusnote dopuniti prije slanja na daljnju obradu. Posebno je to važno učiniti prije slanja grafičkom dizajneru kojem mora stići gotov, odnosno dovršen rukopis.

 


Želite li znati više o uređivanju vlastita rukopisa?

Naručite knjigu “Od rukopisa do čitatelja” i olakšajte si čitav proces – od pisanja do prodaje knjige.

Naruči knjigu

 

Scroll to Top