Search
Search
Close this search box.

Sve što trebate znati o tisku svoje knjige

Photo by Nick Fewings on Unsplash

Ako ste prošli sve prethodne faze: uredništvo, lekturu, grafički dizajn i korekturu te dobili ste ISBN i CIP zapis, došli ste do posljednje stanice putovanja jednog rukopisa na putu do knjige, a to je tisak. Sada vas čeka puno odluka pa krenimo od početka.

 

Zatražite 2 – 3 ponude tiskara za različite količine

Dok grafički dizajner dovršava oblikovanje korica i knjižnog bloka te priprema ih za tisak, vrijeme je da dogovorite gdje ćete knjigu tiskati. Dobro razmislite i raspitajte se kome ćete povjeriti taj posao te koju ćete opciju tiska odabrati jer tisak je najskuplja stavka u procesu objave knjige. Cijena će ovisiti o:

  • nakladi (broju primjeraka);
  • formatu;
  • opsegu (broju stranica);
  • gramaži i vrsti papira;
  • tisku u boji ili crno-bijelom tisku;
  • tipu uveza;
  • doradi (mat, sjajna plastifikacija i sl.);
  • brzini isporuke i dr.

Tiskara će vam ponudu izraditi po jedinici, odnosno po primjerku knjige. Nije naodmet tražiti i nekoliko ponuda za različitu nakladu kako biste pronašli najbolji omjer količine i cijene. A imate li već zadani budžet koliko možete potrošiti na tisak, zatražite od tiskare informaciju koliko primjeraka možete dobiti za navedenu cijenu.

Naime, ako tiskate primjerice 100 komada, jedinična cijena neće biti jednaka jediničnoj cijeni primjerka naklade od 1000 komada. Obično jedinična cijena bude niža što je naklada veća, ali se ukupan iznos povećava pa nemojte pasti u tu zamku. Također, većina tiskara posluje u sustavu PDV-a, stoga obratite pažnju na to je li cijena na ponudi iskazana s PDV-om ili bez njega.

 

Kako odlučiti koliko primjeraka tiskati?

Odluku temeljite na jediničnoj prodajnoj cijeni knjige, na planu promocije i na projekciji prodaje. Odredite i u kojem roku želite dobiti uloženo kako biste zaradu investirali u dotisak, marketing ili nešto treće.

Uzmite u obzir i to da ćete po završetku tiskanja tu nakladu negdje morati uskladištiti te da će vam vrlo vjerojatno neko vrijeme paketi knjiga zauzimati dragocjeno mjesto u stanu, uredu ili na nekom drugom suhom i sigurnom mjestu.

Nakladu (podatak o broju tiskanih primjeraka) niste obvezni unijeti u impresum, no ako to učinite i prodate sve primjerke te odlučite se na dotisak, morat ćete u impresumu dodati koliko komada tada dotiskujete. Ako prilikom tiskanja dodatne količine knjiga odlučite nešto mijenjati u knjizi, dodati ili izbaciti dio teksta, više to nije isti, već novi primjerak pa tada govorimo o drugom, dopunjenom ili proširenom izdanju. Taj će novi primjerak, bez obzira na to što nosi isti naziv, a isti su i nakladnik i autor, trebati dobiti novi ISBN broj te CIP zapis i ponovno ćete obvezne primjerke dostaviti sveučilišnim knjižnicama i matičnoj županijskoj knjižnici. Isto vrijedi i ako mijenjate tip uveza.

 

Koju vrstu tiska odabrati?

Znam da ste jedva dočekali doći do ovog dijela.

Obično ćete birati između ofsetnog i digitalnog tiska. Evo razlike.

Kod ofsetnog tiska boja se ne prenosi direktno na papir, već se uz pomoć aluminijskih ploča i gumenog „plašta“ prenosi otisak na papir, dok se kod digitalnog tiska ne koriste ploče, već toner kao u laserskim pisačima ili tekuća tinta kao u printerima velikog formata (InkJet).

Kad je potrebna visoka i dosljedna kvaliteta slike i tiska, ofsetni tisak još uvijek ima prednost nad digitalnim tiskom jer daje oštar i čist otisak. No, ako će naklada biti mala, digitalni tisak mogao bi biti isplativiji.

Ofsetni tisak isplativ je kod većih naklada (500 i više komada) jer je jedinična cijena manja i bolja je opcija kod potrebe za visokokvalitetnim tiskom jer se tada mogu koristiti specijalne boje poput metalic i Pantone. Digitalni tisak možda će vam biti isplativiji ako ćete tiskati malu nakladu (npr. 100-tinjak komada) ili tek jedan primjerak.

Ako nemate razrađen plan prodaje, nemate velik budžet, nemate skladište ili mjesto gdje možete u suhom i na sigurnom čuvati stotine ili tisuće knjiga, razmislite o tisku na zahtjev. U Hrvatskoj se ta mogućnost pojavila prije nekoliko godina, a dostupna je za digitalni tisak i tisak u malim količinama.

Tisak na zahtjev usluga je digitalnog tiskanja knjiga u malim nakladama od 1 do 20, 50, 100 ili više primjeraka. Knjiga se nalazi u digitalnom zapisu i tiska se kada ju netko naruči, odnosno na zahtjev. Nema ni neprodanih primjeraka ni potrebe za skladištenjem. A nema ni troška tiska ako za svoje potrebe ne naručite tisak nekoliko komada.

 

I što je za vašu knjigu najbolja opcija?

Svaka knjiga je priča za sebe i nije dobro generalizirati. Ako pogledate knjige na policama knjižara i knjižnica, iako istog žanra, razlikovat će se po formatu, uvezu, otisku, nakladi.

Najbolja opcija za vašu knjigu je ona koja odgovara kupcu i njegovim navikama jer ju za njega tiskate odnosno objavljujete. Da objasnim…

U romanu od 200-tinjak stranica čitatelj zasigurno neće uživati ako je tiskan u A4 formatu i ukoričen tvrdim uvezom jer će mu biti težak i nezgrapan za držanje ili nošenje u torbi, kao ni u fotomonografiji objavljenoj u mekom uvezu u A5 formatu koju kupci često kupuju kako bi ju isticali na svojoj polici kućne biblioteke. A5 format se baš i neće isticati, zar ne?

Kada ste pred odlukom o formatu, uvezu i tisku svoje knjige, stavite se u ulogu kupca, uzmite u obzir žanr i potrebe za njim na tržištu, a onda to usporedite sa svojim budžetom i pronađite najbolji omjer. A zatrebate li pomoć, javite se!

 


Treba li vam pomoć?
Dogovorimo savjetovanje!

Da, trebam savjet

 

Scroll to Top