Search
Search
Close this search box.

Sve što trebate znati o pretprodaji knjige

Photo by Tamanna Rumee on Unsplash

Preprodaja knjige odličan je način da u kratkom vremenu privučete veliki broj kupaca. Naravno, za tu potrebu trebate već imati platforme na kojima ste aktivni poput Instagrama, Facebooka i vlastite internetske stranice te publiku koju ste već zainteresirali svojim pisanjem.

Ipak, pretprodaja nosi sa sobom i neke rizike kojih valja biti svjestan pa ćemo detaljnije o tome pisati se u nastavku.

 

Kad mogu krenuti s pretprodajom knjige?

Kad najavljujete skori izlazak iz tiska svoje knjige, kupci očekuju da će svoj naručeni primjerak dobiti u relativno kratkom roku, otprilike 10 – 15 dana. U toj rok treba biti uračunato vrijeme dopremanja knjiga iz tiskare do vas, pakiranje i slanje kupcu te vrijeme dostave do samog kupca.

Pretprodaja ne bi trebala dugo trajati što znači da bi knjiga trebala ili biti u tisku ili na putu iz tiskare prema vama u trenutku kad krenete s njom. Dobro definirajte rokove isporuke s tiskarom kako biste kupcu jasno dali do znanja koliko će čekati svoj primjerak kupljen u pretprodaji.

 

Što trebam poručiti kupcu?

Kupac mora znati očekivani rok isporuke te što ako se rok ne ispoštuje! Kupcu su to jako važne informacije! Rok isporuke neka bude razuman i realan. Malo tko će se odlučiti kupiti knjigu danas, a dobiti ju za tri mjeseca. To doista moraju biti posebna izdanja. Također, ako je rok isporuke tri dana od narudžbe, nije baš riječ o pretprodaji. Rok od 10 do 15 dana je sasvim prihvatljiv.

Ako se rok iz nekih razloga produljio, uz isprike obavijestite sve kupce o tome i navedite koji je novi očekivani rok isporuke.

Također, kupcu morate jasno dati do znanja koja su pravila ako vi ne ispoštujete svoj dio (jer uvijek se mogu dogoditi neki problemi u tisku, isporuci ili jednostavno viša sila). Budite spremni na to da kupcu vratite novac ako svoj dio dogovora niste ispoštovali, odnosno dodatni popust ili popust na neke druge knjige ili simbolični poklon ako kupac ipak odluči čekati svoj naručeni primjerak.

Na svojim kanalima prodaje (društvenim mrežama, internetskoj stranici) možete objaviti obavijest sljedećeg sadržaja:

Rokovi dolaska knjiga u pretprodaji su informativne prirode i ovise o tiskari i dostavi te ne možemo garantirati da će biti ispoštovani. U slučaju produljenja roka isporuke narudžbe iz pretprodaje, produljuje se i rok isporuke ostalih knjiga iz te iste narudžbe.

 

Trebam li knjigu naplatiti za vrijeme pretprodaje?

Ne morate, ali poželjno je! Za vrijeme pretprodaje možete samo prikupljati narudžbe, a u trenutku kada vaša knjiga bude doista u vašim rukama i spremna za slanje kupcima, pošaljete im podatke za plaćanje i pošaljete knjigu po zaprimljenoj uplati. No, u tom slučaju računajte i na to da bi neki mogli odustati od kupnje jer su jednostavno “predugo” čekali odnosno previše je vremena prošlo od trenutka kada su vidjeli vašu najavu do samog trenutka plaćanja. Što je dulje vrijeme prošlo od narudžbe do trenutka kad kupac ima sve preduvjete za plaćanje, veća je vjerojatnost da će od kupnje odustati. Neka vas to ne iznenadi i ne obeshrabri! Nije ništa osobno!

 

Izdajem li račun?

Ako ste se odlučili na naplatu za vrijeme pretprodaje, izdajete račun po zaprimljenoj uplati! Iako još knjigu niste dodali na stanje svog skladišta, dužni ste izdati račun. Vrlo vjerojatno to će biti račun za predujam koji ćete potom stornirati i izraditi klasičan račun. Svakako se o tome informirajte u svom knjigovodstvenom uredu.

 

Što trebam učiniti kad knjiga konačno dođe iz tiskare?

Tada odlučujete hoćete li zaustaviti akciju odnosno pretprodaju ili pustiti da traje do isteka najavljena roka. Naručene primjerke već možete pripremiti za slanje uz odgovarajuću dokumentaciju (račun, otpremnica) te obavijestiti kupca da su knjige stigle do vas i u kojem roku mogu očekivati svoje naručene primjerke.

Ako se niste odlučili za naplatu tijekom pretprodaje, sad je trenutak da svim naručiteljima pošaljete podatke za plaćanje kako biste bili sigurni da nisu odustali od narudžbe.

 

Koliki popust moram dati kupcu?

Visina popusta nigdje nije propisana, no očekivano je dati 10 % popusta. Odlučite li dati veći popust, kupcu neće biti žao, no pazite da vam je računica dobra i da niste sebi naštetili. Još jednom provjerite svoj izračun koji ste radili prilikom formiranja cijene knjige.

Ako su vam troškovi preveliki, ali ipak nečime želite „nagraditi“ svoje kupce, razmislite možete li im omogućiti besplatnu dostavu, potpisane knjige (knjige s vašim autogramom) ili neki mali znak pažnje poput bookmarka, kemijske olovke i sl. poklona.

Možete i ograničiti količinu pa tako primjerice samo 20 prvih kupaca u pretprodaji ostvaruje dodatnu pogodnost ili mali znak pažnje. Budite kreativni!

 

Kako ću knjigu staviti u pretprodaju? Gdje ju sve mogu prodavati?

Knjigu ćete staviti u pretprodaju na isti način kao i kad bude na red došla prodaja – objavit ćete na svojim društvenim mrežama, na svojoj internetskoj stranici, dodati u svoju e-trgovinu. Možete već i tada ponuditi knjigu u tuđim online knjižarama odnosno dogovoriti suradnju s raznim distributerima.

Sjajno je vrijeme pretprodaje iskoristiti i za najave u medijima, gostovanja u podcastima ili radijskim i televizijskim emisijama.

 

Na kakve rizike moram računati? Što sve može poći po krivu? 

Uvijek postoji mogućnost da se knjigama nešto dogodi i da se mora ponoviti tisak, da se stroj za tiskanje pokvari, da pošiljka ne stigne ili da bude oštećena, da vi imate zdravstvenih problema ili ste na neki drugi način spriječeni. Za ovo posljednje imajte “plan B“ – nekog tko može uskočiti i pomoći, a za sve ostalo budite iskreni prema kupcima i na vrijeme ih o svim promjenama obavijestite. Mnogi će razumjeti, ali mnogi i neće. Očekujte negodovanja i traženje povrata uplaćenog novca.

 

Zašto se autori ipak odlučuju na pretprodaju?

Pretprodaja može služiti za testiranje tržišta. Ako pobudite velik interes najavom svoje knjige i već ste tijekom pretprodaje prodali znatan dio naklade, možda je to znak da će se knjiga jako dobro prodavati i da trebate tiskati veće količine.

Često se autori i nakladnici na pretprodaju odlučuju i kada im nedostaje novaca da projekt privedu kraju. Tako novac od pretprodaje ulože u tisak, marketing, oglase, promotivne materijale i sl. Nema ničeg lošeg u tome ako doista isporučite naručene knjige, no ako nešto pođe po krivu, morate biti spremni vratiti novac kupcima.

 

Piše: Marijeta Matijaš

Objavljeno 17. rujna 2021.

Sva prava pridržana ©Kreacija j. d. o. o.

 


Želite li saznati više o marketingu i prodaji knjiga?

Knjiga “Od rukopisa do čitatelja” je ono što vam treba!

Naruči knjigu

Scroll to Top