Search
Search
Close this search box.

Sve što trebate znati o pakiranju knjiga i sigurnom slanju vašim kupcima

Photo by Klára Vernarcová on Unsplash

Knjiga je napokon u tisku, a vi s nestrpljenjem iščekujete prve narudžbe. Sada je krajnje vrijeme da napravite plan i popis što vam sve treba za pakiranje vaših knjiga i slanje vašim čitateljima.

 

1. Nabavite kuverte ili kutije

Za slanje knjiga možete birati između kuverti i kartonskih kutija za knjige.

Ako se odlučite za kuverte, birajte one sa zračnim jastučićima ili mjehurićima jer ćete njima bolje zaštiti svoje knjige. Obične kuverte ne štite dovoljno knjigu i nerijetko se u transportu potrgaju, a ako se smoče, smočit će se i vaša knjiga!

Ako šaljete pakete, knjige omotajte pak papirom, a zatim polegnite u kutije i popunite praznine zgužvanim pak papirom, novinskim papirom ili zračnim jastučićima sa strane i na vrhu paketa kako knjige ne bi “šetale” po kutiji.

Kako ne biste kuverte i kutije morali kupovati po znatno višim cijenama u poštanskim uredima ili od dostavnih službi, naručite veće količine od tvrtki koje se bave proizvodnjom ili prodajom ovih proizvoda. Znatno ćete uštedjeti.

 

2. Odaberite dostavnu službu

Za slanje knjige unutar države možete birati između više dostavnih službi poput GLS-a, Overseasa, DHL-a, Hrvatske pošte ili Tiska i dr. Svaka ima svoj način rada i naplate dostave pa valja više faktora uzeti u obzir poput:

  • je li vam poštanski ured blizu ili do njega morate putovati,
  • je li kiosk Tiska blizu vama ili vašem kupcu,
  • imate li vremena pošiljku odnositi u poštanski ured ili na kiosk ili nemate pa će dostavna služba pošiljku preuzeti kod vas,
  • koliko žurno morate knjige otpremiti,
  • koju količinu šaljete, kojih dimenzija i mase,
  • koja je cijena dostave prihvatljiva vama (ako vi plaćate poštarinu) odnosno vašem kupcu (ako ju on plaća).

Da biste lakše i brže odlučili što odgovara vama i vašem kupcu, na stranicama dostavnih službi potražite cjenike i usporedite cijene uzimajući u obzir i ostale već nabrojane faktore.

 

3. Odaberite način slanja

Odlučite li se za neku od dostavnih službi, vaša će pošiljka dobiti svoj broj po kojem ćete ju moći pratiti sve do njezina odredišta. No, odlučite li se za Hrvatsku poštu, knjigu ćete moći poslati i kao običnu pošiljku ili tiskanicu.

Iako će takva pošiljka biti znatno jeftinija, u slučaju da se ona izgubi i nikad ne dođe do vašeg kupca koji je knjigu već platio, ne možete mu ni na koji način dokazati da ste knjigu doista poslali i morat ćete mu poslati novi primjerak.

Zato savjetujem – šaljite knjigu kao praćenu pošiljku (preporučeno).

 

4. Pametno rasporedite troškove

Uobičajeno je da kupac snosi troškove dostave, no ako su ti troškovi znatno veliki (40 i više kuna za 1 knjigu), teško će se odlučiti na kupnju.

U tom slučaju podijelite trošak dostave tako da kupac plaća polovicu stvarnog troška, a drugu polovicu uračunajte u cijenu knjige (naravno, još prije no što ste knjigu otisnuli).

Ako trošak dostave iznosi 10-ak kuna, možete mu pribrojiti i trošak kuverte ili kutije za knjigu koje ste također pribavili.

Drugim riječima, kupcu ne morate naplatiti stvarni trošak dostave odnosno poštarine, no svakako pazite da mu taj trošak bude prihvatljiv jer se u protivnom neće odlučiti na kupnju vaše knjige.

 


Želite li znati više o prodaji knjige?

Naručite knjigu “Od rukopisa do čitatelja” i saznajte sve što trebate znati o legalnoj prodaji svoje knjige.

Naruči knjigu

 

Scroll to Top