Search
Search
Close this search box.

Prijedlozi za pisanje / writing prompts – što su i kako se njima koristiti u pisanju?

 Photo by Yannick Pulver on Unsplash

Želite li napisati i objaviti vlastitu životnu priču, ali negdje stalno zapinje?

Pisati o sebi istovremeno je najlakše i najteže. To je tema koju jako dobro znate, ali i ono s čime svakodnevno živite. Donekle je nalik na organizaciju životnog prostora – ne znate što baciti, što zadržati, a što jednostavno premjestiti.

Od šume ne vidimo stablo i teško se fokusiramo na onu jednu stvar kojoj se danas želimo i trebamo posvetiti. Kako prevladati osjećaj preplavljenosti, nemira, nesigurnosti, smanjiti vlastita prevelika očekivanja i jednostavno – pisati?

Kada pišemo o sebi ili o događajima iz vlastite povijesti, vrlo nas često razmišljanja odvedu u dubine i širine kojih nismo do tada bili svjesni. Razlog tome je što pisanje djeluje terapeutski pa nam daje i mogućnost da proradimo neke strahove, blokade, traume, bolna sjećanja. No, s druge strane osim što naviru emocije, navru i brojna sjećanja pa ne znamo odakle krenuti s pisanjem. Jedino što znamo je da želimo tu svoju priču ukoričiti i podijeliti sa svijetom, no odakle početi?

 

Prijedlozi za pisanje / writing prompts – odlično rješenje

Prijedlozi za pisanje (writing prompts) odlični su za usmjeravanje i fokusiranje samo na jednu temu. Možete ih ispisati na papiriće pa svakog dana izvući jedan i pisati na tu temu.

Ako ste više tip osobe koji voli pisati rukom, odaberite rokovnik ili bilježnicu koja će vam služiti za pisanje. Na vrh stranice napišite prijedlog za taj dan i počnite zapisivati sve što vam padne napamet. Pišite tako 30 minuta.

Smisao prijedloga za pisanje jest da potaknu vašu maštu, ali i usmjere vas na samo jednu temu na koju ćete se tog dana koncentrirati. Prepustite se tijeku misli i krenite. Ne obazirite se na pravopisne i gramatičke pogreške, tipfelere ili nejasno sročene rečenice. Sada nije vrijeme za to. Samo pišite!

Možda mislite da nemate ništa što biste pisali na zadanu temu, no vrlo često to nije tako i nakon 5 do 10 minuta promišljanja otkrijemo koliko toga zapravo krijemo u sebi. Kad krene bujica, često na ruke zabole od tipkanja i pisanja.

 

15 prijedloga za pisanje

 1. Tri stvari koje posebno cijenim kod sebe…
 2. Pet stvari na kojima sam zahvalan/zahvalna…
 3. Žudim za…
 4. Osjećam se svojim/svojom kad…
 5. Trebam više…
 6. Volio/voljela bih postići, ali nisam siguran/sigurna mogu li…
 7. Tri stvari koje sam jučer napravio/napravila, a koje su me približile cilju…
 8. Divim se sebi zbog…
 9. Osjećam se grozno kad…
 10. Nisam osoba koja…
 11. Osjećaj iznutra govori mi…
 12. Da mi netko da 100.000,00 kn, ja bih…
 13. Odgađam…
 14. Volio/voljela bih dobiti pomoć i podršku…
 15. Osjećam…

 

Piše: Marijeta Matijaš

Objavljeno 24. rujna 2021.

Sva prava pridržana ©Kreacija j. d. o. o.

 


Želite li se posvetiti svojoj knjizi, ali nikako da dođe na red?

  Writing coaching je ono što vam treba! 

Writing coaching odvija se jednom tjedno online preko Zooma u vrijeme koje najviše odgovara i vama i meni. Susret traje 2 sata (120 minuta) od kojih prvih 30 minuta razgovaramo, zatim isključujemo kameru i mikrofon i vi pišete (ili se izražavate na neki drugi način) narednih 60 minuta. Posljednjih 30 minuta razgovaramo o tome kako je bilo, do kojih ste uvida došli i što se sve dogodilo. A dogodit će se puno toga, vjerujte mi!

Nekada ćete ispisati stranice i stranice, nekada ćeš samo sjediti i biti sa svojim mislima, sjećanjima i osjećajima i to je u redu. Možda morate još neke stvari procesuirati. Sve je to dio procesa pisanja, kreiranja, ali i otpuštanja i zacjeljivanja. Ovom vrstom coachinga dobivate baš ono što vam uvijek nedostaje – vrijeme, prostor i podršku!

A baš je to ono što je knjizi potrebno da nastane i ranama da zacijele!


Prijavite se na writing coaching!

 

Scroll to Top