Search
Search
Close this search box.

Sajmovi knjiga – nezaobilazna mjesta knjigoljubaca – vaših kupaca

Photo by Joseph Chan on Unsplash

Sajmovi knjiga na jednom mjestu okupljaju brojne knjigoljupce koji onamo dolaze s namjerom da kupe upravo knjigu.

Zagrebački Interliber i pulski Sa(n)jam knjige dva su najjača hrvatska sajma knjiga koja, imate li već tiskanu svoju knjigu, ne biste smjeli propustiti. Organizatori sajmova obično započinju s intenzivnim pripremama najkasnije tri mjeseca prije održavanja, stoga ako planirate izlagati na sajmu, javite im se na vrijeme.

Obično nakladnici zakupljuju štand na sajmu na kojem predstavljaju svoja djela, no ako imate tek jedan naslov, to vam možda nije isplativo. Tad se možete na sajmu pojaviti preko drugog (većeg) nakladnika koji će vašu knjigu uzeti u komisiju ili s drugim autorima koji su također objavili po jedan, dva ili tri naslova.

Grupno izlaganje ili preko drugog nakladnika posebno je dobra opcija za autore koji su samostalno objavili djelo. Također, provjerite s organizatorom postoje li kakve pogodnosti za male nakladnike poput vas.

Organizatoru sajma zatim predajete 10 – 20 primjeraka svog djela koje on stavlja u prodaju. Organizator sajma vaš je posrednik te zato što u vaše ime prodaje knjige, očekuje i naknadu. Provizija koju organizator traži od nakladnika je od 30 do 50 %, ovisno o načinu suradnje, a može od vas tražiti i da kupcima date popust od barem 10 %. Provizija se tad naplaćuje na cijenu umanjenu za popust koji ste odobrili krajnjim kupcima.

Kad je sajam gotov, organizator vam dostavlja podatke o broju prodanih primjeraka vaše knjige. Neprodani dio knjiga preuzimate i organizatoru ispostavljate račun na dogovorenu cijenu uvećanu za broj prodanih primjeraka.

Više informacija o sajmovima i festivalima s točnim datumima održavanja pronaći ćete na stranici Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Imajte na umu da se zbog promjena epidemiološke slike kalendar može promijeniti, odnosno neki se sajmovi možda i ne održati.

 

Nisu samo sajmovi knjiga za vas zanimljivi

Ne zaboravite i na lokalne sajmove i festivale koji se održavaju u vašoj zajednici! Na vrijeme se obratite organizatorima kako bi vas uvrstili u program te pokušajte dogovoriti i predstavljanje svog naslova.

Neki organizatori objavljuju zbirke radova predstavljenih na događaju (zbornik stručnih i znanstvenih radova, zbirka poezije, zbirka kraće proze i sl.). Njima ćete se trebati javiti znatno prije kako bi vas uvrstili u zajedničku publikaciju. Neki organizatori raspisuju samo poziv autorima da dostave svoja djela, drugi raspisuju natječaj s konkretnim kriterijima koje trebate zadovoljiti kako biste se našli u njihovoj publikaciji. Poziv autorima i natječaji obično budu raspisani i do 12 mjeseci prije održavanja događaja, odnosno neposredno nakon završetka aktualnog događaja. Redovito pratite objave na njihovim stranicama (internetske stranice i društvene mreže) te u lokalnim i specijaliziranim medijima za određenu tematiku događaja.

 

Što sajmovima dobivate?

Zbog dosta velikih troškova kako dopreme knjiga, tako i izlaganja, provizija i dr., za samo jedan ili dva naslova ne možete očekivati ogromnu zaradu, no ono što nedvojbeno dobivate jest eksponiranost. Sama činjenica za izlažete na renomiranom sajmu poput Interlibera ili Sa(n)jma knjige u Puli daje vam brojne mogućnosti za promociju svoje knjige u digitalnom i medijskom svijetu.

Možete objaviti fotografiju svoje knjige na policama sajma odnosno štandu, fotografije svojih čitatelja koji su kupili vašu knjigu (uz njihovo dopuštenje), snimiti videopozivnicu u kojoj pozivate ljude na sajam kako bi se ondje upoznali s vama i vašom knjigom. Tagajte pri tome organizatora u svoje objave na društvenim mrežama i koristite se istim hashtagovima ne biste li tako dobili veći doseg.

Ne zanemarite ni „klasične“ medije koji vole posjećivati sajmove knjiga i prenositi atmosferu s tako velikih događanja. S autorima često snimaju intervjue, razgovaraju o knjigama i tragaju za novim hitom. Možda im baš vaš naslov zapne za oko. Ako ne izlažete na sajmu, to nikada nećete znati.

 


Želite li saznati više o tome kako i gdje promovirati i prodavati svoju knjigu?

Naručite knjigu “Od rukopisa do čitatelja” koja je napisana baš za vas, da vam pomogne objaviti, promovirati i prodati svoju knjigu.


Naruči knjigu

 

Scroll to Top