Search
Search
Close this search box.

Od ideje do bloga

Photo by Jess Bailey on Unsplash

Kojim riječima započeti tekst koji ćemo objaviti na svom blogu? Treba li doista početi pisati od naslova? Što treba biti na početku, a što na kraju teksta? Kako oblikovati tekst? Borite li se i vi s ovim pitanjima?

Mnogima je blog postao jedan od osnovnih komunikacijskih alata i dio marketinške strategije. Besplatan je, može doći do neizmjerno velikog broja čitatelja koji mogu postati novi kupci ili klijenti i pomaže vam predstaviti sebe svojoj publici, vaše knjige, ali i druge proizvode i usluge koje nudite. Treba se samo odvažiti i krenuti, ali odakle? Krenite od ovog teksta!

 

Odabir teme za blog jako je važan

Ako ne znate o čemu pisati, prije no što odlučite sjesti za računalo kako biste napisali svoj prvi tekst, dobro je napraviti popis tema bloga kojima ćete se posvetiti u narednom mjesecu i odlučiti koliko često ćete objavljivati nov sadržaj. Teme koje ćete odabrati trebale bi biti povezane s knjigom, vašim spisateljskim životom, uslugama koje pružate, proizvodima koje prodajete ili općenito poslom kojim se bavite. Kako ne biste odviše vremena potrošili na istraživanje svake teme, bavite se temama koje najbolje poznajete, koje su vama zanimljive i koje ćete s lakoćom i na zanimljiv način znati prenijeti.

Također, dobro je napraviti raspored tema bloga kako se one ne bi ponavljale, kako biste se brže i lakše posvetili ovom zadatku, kako biste bili organizirani i redovito objavljivali nov sadržaj te kako biste imali pregled onoga o čemu sve možete pisati. Rasporedu možete pridodati i datume kada ćete koju temu objaviti te fotografije, videa ili drugi sadržaj koji vam služi kao inspiracija.

 

Trebam li znati pisati (blog)?

Pismenost, elokventnost, poznavanje pravila hrvatskoga jezika (ili stranog jezika ako ne pišete na materinskom jeziku) zasigurno su prednost, no ne i uvjet. Internet je omogućio svima da pišu, stvaraju i dijele svoje sadržaje. I dok je neke sadržaje doista užitak čitati, druge teško razumijemo. Zašto je tomu tako?

Prije no što krenete pisati tekst o temi koja vam se već neko vrijeme mota po glavi, posložite elemente po odlomcima ili poglavljima kojima ćete pridodati i podnaslove. Redoslijed u konačnici ne mora biti takav kakav ste na početku napisali, no dat će vama, a kasnije i čitatelju preglednost pa će čitanje biti jednostavnije.

Poželjno je da si ispišete ključne riječi koje ćete tijekom ili nakon pisanja uvrstiti u tekst. Ključne riječi istaknite (podebljano (bold), ukošeno (italic) ili podcrtano (underline). Tako će vas i Google bolje pozicionirati na tražilici, a korisnici će vas lakše pronaći.

 

Struktura članka za blog

Tekst treba imati uvod ili početak, sredinu ili razradu te zaključak teme o kojoj pišete. U uvodu je dobro navesti razloge zašto ćete se baviti temom o kojoj pišete. Povežite ju s čitateljem i dajte mu razloge zašto da pročita vaš tekst. Zatim razradite temu, obogatite tekst kvalitetnim i korisnim informacijama, povežite tekst s tekstovima koje ste ranije objavili, navedite primjere i sl. U zaključku poručite čitatelju zašto su mu informacije iz teksta važne, kako će mu koristiti u njegovu radu i pozovite ga na akciju: npr. da i dalje prati vaše objave, da podijeli tekst s prijateljima, pretplati se na newsletter, prijavi se na edukaciju i sl.

Naslov je obavezan. On mora biti zanimljiv, privlačiti pažnju, ali i biti povezan s tekstom. Čitatelji ne vole tzv. navlakuše odnosno intrigantne naslove koji aludiraju na jednu temu ili informaciju, a nje u tekstu nema. Naslov ne morate napisati prije teksta, štoviše, bolje je naslov napisati na kraju jer ćete tada imati cjelovitu sliku onoga što se zaista napisali, a ne samo onoga što ste mislili napisati.

I konačno, ne zaboravite ispraviti pravopisne i gramatičke pogreške, tipfelere i druge pogreške prije objave. Ako niste sigurni možete li to učiniti sami, zatražite pomoć lektora.

 

Smijem li preuzimati tuđi sadržaj na svoj blog?

Svrha bloga je stvaranje vlastitog sadržaja. Ako ne znate što pisati, nemate iskustva u pisanju, dovoljno vremena da se posvetite ovoj aktivnosti ili jednostavno ne vidite se u tom poslu, ne krećite u ovu avanturu ili zaposlite/angažirajte osobu koja će umjesto vas pisati. Preuzimanje tuđeg sadržaja na svoje stranice samo kako biste dobili promet na svojoj stranici, loša je ideja. Osim što bi vas autor za to mogao tužiti (istražite Zakon o autorskim pravima), Google vas neće nagraditi posjetima, a i čitatelju poručujete da zapravo ne znate svoj posao kada ni tekst ne možete napisati.

Odlučite li se angažirati drugu osobu za ovaj posao, provjerite sadržaj prije objave, provjerite na Googleu da tekst nije kopiran s koje druge stranice, provjerite jesu li sve informacije točne i da sadržaj ne vrijeđa, diskriminira ili optužuje.

 

I konačno – zašto je pisanje bloga dobra ideja?

Redovitim pisanjem bloga Google prepoznaje stranicu na kojoj se objavljuju novi sadržaji kao aktivnu i pridaje joj više pažnje. Vama to s druge strane donosi više posjetitelja koji mogu postati i vaši novi kupci knjige ili korisnici nekih usluga koje pružate. Blogom pokazujete svoje znanje i stručnost, profesionalnost i odgovornost. Iskoristite ovaj besplatan način da se pokažete svojoj publici u najboljem svjetlu!

 


Jesu li pogreške u pisanju i vama teško uočljive?

Zato smo mi tu. Ugovorite lekturu za svoj blog!

 

Ugovori uslugu

 

Scroll to Top