Upoznajmo se

Ja sam Marijeta Matijaš,
lektorica i urednica brojnih knjiga te autorica triju priručnika

kako objaviti knjigu u hrvatskoj

Knjige su moja ljubav

Uvijek sam ih s posebnim užitkom slagala na policama naše kućne biblioteke po veličini, boji, divila se njihovom dizajnu, a posebno umijeću, hrabrosti i odvažnosti autora da svijetu podari zanimljivo, edukativno, korisno ili zabavno štivo.

Danas pomažem autorima da svoje misli, doživljaje, iskustva, znanja podijele sa svijetom i učine ga boljim i bogatijim mjestom. Imate li i vi priču koju želite objaviti?

Svaka knjiga ima dvije svoje priče – onu zapisanu i onu o njezinu nastajanju! Ispričajmo ih zajedno!

 

Moj profesionalni put

Od zaljubljenice u hrvatski jezik do autorice, urednice i lektorice

Oduvijek sam voljela hrvatski jezik pa sam (logično), nakon srednje škole, nastavila školovanje u tom smjeru. Na Filozofskom fakultetu u Rijeci stekla sam zvanje profesorice hrvatskog jezika i književnosti te nadogradila ga zvanjem lektorice. Neprestano se usavršavam u smjeru copywritinga, content writinga te poslovne komunikacije.

Godine 2014. pokrećem Kreaciju - prvu hrvatsku (samo)izdavačku i produkcijsku kuću koja od samih početaka uspješno surađuje s autorima. Moj je cilj pomoći autorima da objave svoje rukopise, a istovremeno zadrže sva autorska i nakladnička prava.

Godine 2017. objavljujem svoju prvu knjigu Mali jezični savjetnik za bolju poslovnu komunikaciju, dvije godine kasnije (2019.) Umijeće javnog nastupa, a već godinu nakon toga (2020.) jedinstveni priručnik na hrvatskom tržištu Od rukopisa do čitatelja. U šest godina rada suradnica sam na više od 30 naslova domaćih i stranih autora.

Ponosna sam na autore koji su mi povjerili svoje rukopise koji su postali predivne knjige

Pitanja o samoizdavaštvu koja mi često postavljaju

Ako se odlučite za samostalnu objavu knjige, vi odlučujete o svemu u vezi s njom – u fazi obrade, promocije i prodaje. Odlučite li se za klasičnog izdavača, u mnogim dijelovima izdavačkog procesa, promocije i prodaje nećete moći sudjelovati, odlučivati i nećete imati kontrolu nad time. Više o prednostima i nedostacima samoizdavaštva naspram tradicionalnog izdavaštva opisala sam u blogu: Samoizdavaštvo vs. tradicionalno izdavaštvo – koja je opcija bolja za vas i vašu knjigu?

Kreacija je samoizdavačka i produkcijska kuća te pruža sve usluge potrebne da jedna knjiga bude objavljena, ali nije izdavač te knjige već izdavač je sam autor ili njegov poslovni subjekt. No, bez brige, vodim vas kroz čitav proces izdavanja knjige te podrška sam vam i u promociji i prodaji knjige.

To znači da ćete uz moju pomoć samostalno objaviti svoju knjigu. Po objavi knjige čitava naklada ostaje u vašem vlasništvu i njome raspolažete kako vi želite, zadržavate autorsko pravo i pravo reprodukcije, samostalno dogovarate distribuciju knjige i samostalno ju prodajete što znači da vam može ostati i do 100 % iznosa prodajne cijene knjige.

Kada odlučite da želite surađivati sa mnom, poslat ćete mi svoj rukopis na procjenu. (Procjena je besplatna!) Unutar dva do tri radna dana (ovisno o opširnosti rukopisa) javit ću vam povratno je li rukopis spreman za sljedeću fazu te koje su mu usluge potrebne. Vi ćete zatim odabrati koje usluge želite sa mnom ugovoriti, dogovaramo rokove te nakon sklapanja ugovora o suradnji ili potvrdi ponude krećemo s radom.

Ne morate, no ipak preporučujem da to učinite. Baš zato što znam koliko je autoru teško pronaći sve osobe koje bi trebale surađivati na njegovoj knjizi, okupila sam tim profesionalaca s pozamašnim iskustvom u izdavanju knjige kako se vi o tome više ne trebate brinuti. Jedino tako mogu garantirati da ćete u konačnici dobiti kvalitetan gotov proizvod.

Ugovorite li paket usluga, možete birati između plaćanja po fazama ili u dva dijela. Odaberete li plaćanje po fazama, ispostavljam vam račun kako koju fazu (uredništvo, lektura,…) dovršimo. Odaberete li plaćanje u dva dijela, sklapamo ugovor o suradnji te prvi dio plaćate prije predaje rukopisa grafičkom dizajneru, a drugi dio prije objave knjige ili slanje u tisak. Ne poslujem u sustavu PDV-a te cijene koje vam ponudim su konačne. Nema dodatnih troškova!

Naravno! Surađujem i s inozemnim autorima te pripremam knjige i za druga tržišta.

Ne, svi tipovi knjiga dolaze u obzir, no procijenim li da bi za pojedinu knjigu iz određenih razloga bilo bolje da ju objavi tradicionalan izdavač, uputit ću vas na izdavačku kuću koja bi mogla biti zainteresirana za vašu knjigu.

Naravno! Potražnja za digitalnim formatima u svijetu raste. Naravno da i vi želite pratiti trendove, zar ne? Možete ugovoriti uslugu izrade e-knjige (ebook) u epub, mobi i/ili pdf formatu te zvučne knjige (audio book) u mp3 i WAV formatima.

Ne! Kada je knjiga tiskana ili objavljena u digitalnom obliku, samostalno dogovarate gdje ćete prodavati knjigu i s kime ćete surađivati. S distributerima i prodajnim mjestima samostalno dogovarate uvjete i sklapate ugovor o suradnji.

Naravno! Dobro znam kako se osjećate, zato sam kreirala online tečaj Od knjige do čitatelja koji vas vodi od identificiranja vašeg idealnog kupca do kanala koji su najidealniji da do kupca dođete te prodate mu svoju knjigu.

Naravno! Sve što trebate znati o prodaji, izdavanju računa, provizijama i prodajnim kanalima opisala sam u knjizi Od rukopisa do čitatelja – Kako objaviti, promovirati i prodati knjigu dostupnoj u tiskanom i digitalnom obliku.

Pošaljite mi upit na pitanja@odrukopisadocitatelja.com. Odgovorit ću vam u najkraćem mogućem roku!

Upoznajte moje suradnike

Scroll to top
error: Content is protected !!

Prije nego odete... povežimo se!

Uživajte uz jutarnju subotnju kavu u zanimljivim informacijama, kreativnim savjetima i inspirativnim razgovorima koji će vam pomoći objaviti, promovirati i prodati svoju knjigu.