Search
Search
Close this search box.

Kako napisati naslov knjige koji se pamti? Otkrijte tajne najboljih!

Photo by Thought Catalog on Unsplash

Sjećate li se i vi one stare narodne „Ne sudi knjigu po koricama“? Otprilike danas vrijedi toliko koliko i ona „Odijelo ne čini čovjeka“. Upravo su korice „odijelo“ svake knjige, a želimo li ju prodati, što bi trebao biti naš krajnji cilj, moramo se pobrinuti da jaaaako dobro izgledaju. I više od toga. No, prije nego se pozabavimo dizajniranjem naslovnice, moramo odlučiti koji će naslov nositi naša knjiga jer upravo je on, uz naše ime kao autora djela, prva informacija s kojom će se susresti naši čitatelji. Puno prije no što vide korice knjige, a kamoli cijenu.

Knjiga je proizvod i kao takvu treba ju tretirati. Njezin je naslov zapravo naziv proizvoda, a da bi se on prodao, naziv mora biti lako pamtljiv, upečatljiv, zanimljiv, drugačiji, mora privlačiti pažnju. Kako to postići?

U marketingu nema ničeg važnijeg od snažnog naslova – naslova koji privlači, plijeni pažnju, koji će zaintrigirati budućeg kupca i koji se lako pamti. Prema istraživanju Michaela Hyatta kupci najprije zamjećuju naslov pa prednje korice, zatim stražnje korice i klapne, sadržaj i uvod, a tek onda cijenu. Naslovljavanju djela zato trebamo pristupiti pažljivo, strategijski, s ciljem i kreativno.

 

Strategija kreiranja naslova

Jedna od strategija kojom se mnogi autori koriste sažeta je u akronimu PINC:

 1. make a promise – dajte obećanje,
 2. create intrigue – zaintrigirajte,
 3. identify a need – identificirajte potrebu,
 4. state the content – iznesite sadržaj djela.

Možete izabrati samo jedan cilj ili kombinirati više njih. Vaša strategija kreiranja naslova može izgledati ovako:

 1. Ispišite sve riječi i fraze koje vam padnu napamet, a koje se odnose na vašu knjigu.
 2. Počnite slagati i povezivati riječi tako da tvore smislene cjeline. Možete riječi zapisati na papiriće pa ih onda kao slagalicu (puzzle) međusobno spajati.
 3. Naglas pročitajte sve kombinacije i obratite pažnju na ritam, rimu i kako zvuče. Ako se neke riječi teško izgovaraju, možda je bolje te riječi izostaviti jer će ih i publika teško zapamtiti. (A želimo da naslov naše knjige bude pamtljiv, zar ne?)
 4. Ponovite korake kako biste došli do podnaslova djela, ali pazite da ne ponavljate informacije iz naslova. Dodajte i neke ključne riječi djela. (O podnaslovu i ključnim riječima pišemo u nastavku.)
 5. Tko je ciljana publika kojoj namjenjujete svoje djelo? Dobro je to naglasiti u naslovu ili podnaslovu djela.
 6. Provjerite imate li ili možete li ubaciti u naslov i podnaslov neki od elemenata koji čine PINC: obećanje, intrigu, potrebu ili sadržaj.
 7. Izbacite sve suvišne riječi.
 8. Testirajte potencijalne naslove. Zatražite od svojih prijatelja, kolega, publike, čitatelja mišljenje o prijedlozima naslova. Možete na društvenim mrežama kreirati anketu i tako doći do što više odgovora.
 9. Potražite postoji li već knjiga pod tim naslovom. Možete pretražiti građu Nacionalne knjižnice, Googlea, Amazona i internetskih knjižara.
 10. Zapitajte se bi li vas naslov privukao da ste vi kupac svoje knjige? Biste li pročitali knjigu s tim naslovom?

 

U kojem se trenutku kreativnog procesa stvaranja baviti naslovom knjige?

Vjerojatno su i vas u školi učili da najprije napišete naslov (koji je često bio zadan ili je bila zadana tema prema kojoj ste složili vrlo sličan naslov pa je tako nastao sto i jedan sastav s naslovom Jesen u mom gradu). No, više niste u školskim klupama i morate se pobrinuti da taj naslov s polica knjižara dozove budućeg kupca pa je važno da on bude jako pažljivo osmišljen.

Drugim riječima prva ideja koja vam padne napamet kao naslov vaše knjige ne mora nužno biti njezin konačan naslov. Ipak, svaku ideju, neovisno o trenutku u kojem se pojavi, dobro je zapisati.

Zato, ako ste još uvijek u fazi pisanja knjige, bilježite i ideje za potencijalne naslove. Možda će vam se neka fraza ili kratka rečenica ili misao iz djela činiti kao dobar naslov knjige. Zapišite! Dobro će vam doći kad budete u fazi odabiranja konačnog naslova.

 

Treba li vaša knjiga imati podnaslov?

Ne mora, ali podnaslov je dobar način da detaljnije objasnite čitatelju o čemu se radi u vašoj knjizi. Naslovom ćete privući kupca, odnosno čitatelja, a podnaslovom ćete mu objasniti o čemu je knjiga i kome je namijenjena. Ako u podnaslov uključite ključne riječi, možete povećati vjerojatnost da ju čitatelji lakše pronađu na internetu (o ključnim riječima pišem u nastavku).

 

Koliko naslov treba biti dug i što trebate izbjegavati?

Naslov ne bi trebao biti ni prekratak, ali ni predug. Naročito je to važno ako planirate izraditi internetsku stranicu čija će URL adresa biti identična naslovu djela. Kratki naslovi stanu i u tweet i lakše se pamte.

Ipak, izbjegavajte naslove od samo jedne riječi jer će se ona uglavnom naći u naslovu neke druge knjige, a time vaš naslov više neće biti jedinstven. Izbjegavajte i duge naslove jer ih nitko neće zapamtiti, a mnogi ne kupe knjigu odmah, već će možda nakon što su je vidjeli na prodajnome mjestu kod kuće pretražujući internet tražiti recenzije. Izbjegavajte duge i komplicirane riječi, naročito one koje malo tko razumije. Izbjegavajte riječi koje se teško izgovaraju jer će ih biti teško upamtiti.

 

Što su ključne riječi i zašto su one važne za naslov vaše knjige?

Ključne riječi su pojmovi koji predstavljaju bit vašeg djela, ono o čemu djelo govori ili što obrađuje. Izdvojite one riječi koje opisuju najvažniji element djela, osobu ili ideju. Njih je dobro uključiti u naslov ili podnaslov djela jer će vašu knjigu tada Google lakše naći.

Ali, reći ćete, ja neću prodavati knjigu preko interneta?! Možda nećete vi, ali hoće knjižare koje će biti vaši distributeri. U najmanju ruku, vaša će knjiga biti uvedena u knjižne kataloge Nacionalne knjižnice, sveučilišnih knjižnica i drugih gradskih i lokalnih knjižnica, koje danas uglavnom imaju dostupan pretraživač građe na svojim stranicama pa će onome tko bude tražio literaturu na temu kojom se vi bavite Google ponuditi i vaš rezultat, odnosno knjigu.

Posebno je važno ključne riječi uključiti u naslov ili podnaslov djela ako planirate napraviti internetsku stranicu svoje knjige ili e-izdanje knjige što vam toplo preporučujem.

 


Dobar naslov može značiti i dobru prodaju, a loš, lošu ili nikakvu prodaju. Mudro razmislite koji će naslov krasiti vašu knjigu. Treba li vam u tome pomoć, javite mi se.

Želim vašu pomoć

 

Scroll to Top