Search
Search
Close this search box.

Kako zaštititi od krađe na internetu svoj kreativan rad?

Photo by Markus Winkler on Unsplash

Je li vam se kada dogodilo da vam se vaš tekst odjednom pojavio na tuđem profilu ili internetskoj stranici objavljen pod tuđim imenom?

Meni jest! I nije nimalo ugodno saznanje da se netko kiti vašim perjem dok vi ulažete svoje vrijeme, novac, energiju u pisanje, crtanje, osmišljavanje, kreiranje…

Zaštitite svoje kreativne radove i ne dopustite da im kradljivci umanjuju vrijednost!

Evo nekoliko savjeta koje već danas možete primijeniti!

 

Kako zaštititi od krađe PISANI SADRŽAJ koji objavljujete na svojoj internetskoj stranici?

Na svojoj stranici jasno opišite pravila i uvjete u vezi s preuzimanjem sadržaja. Vi odlučujete hoćete li dopustiti preuzimanje i ako da, koliko svog sadržaja i pod kojim uvjetima.

1) Ako ne želite da se preuzima sadržaj s vaših stranica, u Općim uvjetima navedite tekst poput našeg:

Zabranjeno je preuzimanje, distribucija i neovlašteno korištenje sadržaja u komercijalne i/ili promotivne svrhe te svake druge svrhe koje nisu osobna upotreba bez izričitog pisanog odobrenja (ime i prezime ili naziv) i navođenja izvora informacija. Dopušta se preuzimanje sadržaja uz pisano odobrenje (ime i prezime ili naziv) te isključivo uz navođenje izvora preuzimanja sadržaja osim ako nije navedeno drugačije. Molimo za dopuštenje kontaktirajte s nama na poruka@domena.com.

Sadržaji (logo, dokumenti, fotografije, podaci, informacije) objavljeni na ovoj stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe uz korištenje svih autorskih i srodnih prava te prava trećih osoba u skladu sa Zakonom o autorskom pravu i drugim srodnim pravima. Korištenjem ove stranice prihvaćate i podvrgavate se odredbama Zakona o autorskom pravu i drugim srodnim pravima te slažete se da u slučaju povrede neke od odredbi možemo pokrenuti tužbu.

S obzirom na to da rijetki čitaju Opće uvjete, ali vama su važna podloga ako dođe do sudskog spora, čitatelje možete informirati dodavanjem ovakvog teksta na kraj svakog članka:

Objavljeno (datum). Sva prava pridržana ©(vaše ime i prezime ili naziv tvrtke).

2) Ako dopuštate preuzimanje dijela sadržaja, navedite na kraj svakog članka sličnu napomenu:

Dozvoljeno je preuzimanje do xxx znakova, uz obavezan link na www. …

3) Ako uopće ne želite da se tekstovi s vaše stranice kopiraju, možete instalirati plug in poput WP Content Copy Protection koji onemogućava kopiranje teksta. Na taj način svoje su tekstove zaštitili autori jezičnih savjeta na stranici Bujica riječi.

 

Kako zaštititi od krađe FOTOGRAFIJE I ILUSTRACIJE koje objavljujete na internetskoj stranici i na svojim kanalima na društvenim mrežama?

Ako su vaš kreativan rad fotografije i ilustracije i objavljujete ih na svojoj internetskoj stranici ili društvenim mrežama kako biste potencijalnim klijentima pokazali što znate i umijete, zaštitite ih na sljedeće načine:

1.) Dodajte na fotografiju ili ilustraciju vodeni žig ili watermark ili copyright znak. Jednostavno to možete učiniti na stranici Watermarkly.

2) Na internet (pogotovo na svoju internetsku stranicu) postavljajte samo fotografije slabije kvalitete dok iste, ali bolje kvalitete zainteresirani mogu dobiti samo uz plaćanje.

3) Onemogućite preuzimanje (download) fotografija i ilustracija sa svoje internetske stranice.

Sve su to metode kojima mnogi autori fotografija i ilustracija pokazuju svoja djela cijelom svijetu, ali onemogućavaju njihovo korištenje.

 

Kako zaštititi od krađe CITATE ili PJESME koje objavljujete na svojim kanalima na društvenim mrežama?

Na društvenim mrežama citati i stihovi omiljeni su sadržaji za dijeljenje. Sjajan je to način da publika sazna za vas, no oprezno!

Nije dovoljno samo se potpisati na kraju teksta objave jer se grafički dio objave lako „skine“ i objavi kao vlastiti, već je potrebno zaštititi i tekst na grafici odnosno ilustraciji ili fotografiji koje bi također trebale biti vaš autorski rad ili za koje biste trebali imati prava korištenja. Pa kako to učiniti:

1) Na kraju teksta objave navedite svoje ime i prezime kao autora teksta.

2) U tekst objave (ne na kraj) ukomponirajte vlastiti (prepoznatljivi) hashtag koji vam omogućava pretraživanje društvene mreže kako biste lakše došli do informacije na koji je način vaša objava prenijeta te poštuju li se vaša pravila.

3) Na grafici navedite svoje ime i prezime kao autora teksta.

4) Na grafici navedite internetsku stranicu ili korisničko ime pod kojim vas je moguće pronaći na društvenoj mreži.

5) U opis svog kanala na društvenim mrežama jasno navedite pravila poput ovih:

Sva autorska prava na (tekstove, ilustracije, fotografije) pripadaju autoru te strogo je zabranjeno svako njihovo korištenje bez prethodnog upita. Svako bespravno korištenje (tekstova, ilustracija, fotografija), bilo u privatne ili komercijalne svrhe, je kažnjivo.

Ovakvu objavu na svojoj Facebook stranici objavila je ilustratorica Lana Hudina u opisu svoje stranice.

Objavom svog autorskog sadržaja na društvenim mrežama niste nikome poklonili svoj autorski rad, već ste samo društvenoj mreži dali dopuštenje za objavu vašeg rada bez naknade, a njezinim korisnicima da mogu u objavi uživati. Originalnu objavu smiju dijeliti, ali ne kopirati i objaviti kao vlastitu.

 

Što učiniti ako su vaša autorska prava povrijeđena?

Ako ste saznali da su vaši tekstovi, ilustracije ili fotografije preuzeti bez vašeg znanja, dopuštenja i bez navođenja izvora, nekoliko je radnji koje možete poduzeti. Predlažem da krenete od prve jer nekad je doista riječ o pukom neznanju.

1) Javite se osobi na čijem ste kanalu pronašli vlastiti uradak, informirajte ju o neovlaštenom preuzimanju i objavi vašeg sadržaja te zamolite za uklanjanje u određenom roku (npr. 48 sati). Također navedite što slijedi ako se vaša molba ne bude poštovala. Primjer teksta koji možete iskoristiti:

Poštovani,

pretragom interneta naišli smo na Vašu stranicu te neugodno smo se iznenadili pronalaskom naših tekstova objavljenih na Vašoj stranici bez našeg dopuštenja: (link na sporni sadržaj).

Ovo su preuzeti tekstovi s naše stranice: (link)

Ljubazno molimo da unutar 48 sati uklonite tekstove preuzete s naše stranice s obzirom na to da ovim činom izravno kršite autorska prava prema Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima kao i Opće uvjete poslovanja naše tvrtke.

Vjerujemo da nije u interesu ni Vama ni nama da o ovom predmetu poduzimamo pravne korake.

Unaprijed zahvaljujem!

2) Ako se osoba ogluši na vašu molbu, pokušajte stupiti s njom u kontakt nekim drugim putem (pr. pošaljite joj poruku na društvenim mrežama). Možda e-adresa na koju ste slali molbu nije više aktivna, vaša je e-poruka završila u Neželjenoj pošti ili je slučajno obrisana. Kako biste uklonili sve te potencijalne tehničke prepreke, pokušajte doći do nje drugim putem. Ako ne bude uspješno, ako osoba ne odgovori, a vidljivo vam je da je poruku vidjela odnosno pročitala, jasno je da vas ignorira. Vrijeme je za sljedeći korak.

3) Zatražite pravni savjet (odvjetnika ili pravnika) što vam je činiti i koliko bi vas koštali sudski troškovi ako se odlučite za tužbu. Izvažite uloženo i dobiveno. Nekad se tužba neće isplatiti, dok s druge strane ima slučajeva čak i u Hrvatskoj kada su autori fotografija dobili odštete i do nekoliko tisuća kuna za neovlašteno korištenje njihovim fotografijama.

Svoje je iskustvo podijelila fotografkinja i blogerica Ana Babić u svom članku Roditelji, blogeri, fotografi – OPREZ! Kako se obraniti od neovlaštenih objava Vaših fotografija.

4) Ako se ipak ne želite upuštati u pravnu bitku, ali ni dignuti ruke od svog ukradenog rada, pokušajte s pravnikom ili odvjetnikom složiti tužbeni zahtjev ili prijedlog tužbe koji biste u slučaju pokretanja tužbe podnijeli sudu. Pošaljite to formalno sročeno pismo kradljivcu kako biste mu pokazali koliko ste ozbiljni u svojoj namjeri. Često u tom trenutku kradljivac shvati da ste ozbiljni u svojoj namjeri i da može izgubiti velike novce pa će bez daljnje rasprave ukloniti sporan sadržaj.

A kada riješite taj spor, pročitajte još jednom ovaj članak i poduzmite sve što možete kako biste u budućnosti spriječili krađu vašeg autorskog rada.

 

Što ne savjetujem?

Instinktivno biste mogli reagirati tako da kradljivca javno raskrinkate na društvenim mrežama. Nemojte to činiti! Time im dajete osnovu za pokretanje tužbe protiv vas temeljem klevete i narušavanja ugleda njihove tvrtke ili brenda.

Ako baš nikako ne možete protiv sebe i želite objelodaniti taj slučaj, nemojte imenovati kradljivca, tagirati ga u objavu, objavljivati screenshot iz kojeg je vidljiv naziv stranice, brenda ili ime osobe koja je ukrala vaš sadržaj.

Također, ne objavljujte javno internu korespondenciju s kradljivcem pogotovo informacije temeljem kojih će biti razvidno o kome se radi (ime, naziv, profilna fotografija, logo).

Nažalost, pravdu ćete morati zadovoljiti na neki drugi način jer ovime samo dajete kradljivcu još materijala da zaradi na vama.

 

Piše: Marijeta Matijaš

Objavljeno 26. travnja 2021.

Sva prava pridržana ©Kreacija j. d. o. o.

 


Želite li se upoznati detaljnije sa svojim autorskim pravima

Naručite knjigu Od rukopisa do čitatelja” i saznajte sve o tome kako autorsko pravo štiti vas i vaš kreativan rad.

Naruči knjigu

 

Scroll to Top