Search
Search
Close this search box.

Kako sam se odlučila samostalno objaviti svoje knjige

 

Bit ću iskrena – nikad mi u planu nije bilo pisanje, a kamo li objava knjige i to još njih tri (do sada). No, život je takav, nepredvidiv i nekad nam ono što nam u dvadesetima nije bilo ni nakraj pameti, u tridesetima postane realnost.

Uvijek sam bila među onima koji ne planiraju cijeli svoj život unaprijed – drago mi je da sam se toga držala! Da sam imala cijeli svoj život u detalje isplaniran, pitam se bih li objavila knjige koje sada brojni čitatelji ne mogu ispustiti iz ruke?!

No, nije sve bilo tako jednostavno!

 

Ispričat ću vam o svojim počecima…

U 2015. postala sam mama predivne djevojčice. Kao i mnogim novopečenim mamama, život mi se preokrenuo naglavačke. Dane koje sam od jutra do mraka provodila na terenu putujući od jedne lokacije do druge kao televizijska novinarka odjednom sam zamijenila kućom, zidovima, kućanskim poslovima, brigom o malom djetetu.

Bio je to pravi šok i, kao i u svakoj šokantnoj situaciji, tražila sam izlaz! Pronašla sam ga u pisanju!

Na učestala pitanja dragog kolege o tome kako bi se nešto trebalo pisati, zamolila sam ga da ispiše u jednom dokumentu sve svoje jezične nedoumice, a ja ću na njih odgovoriti. Ti su odgovori prerasli u rukopis od 245 stranica i bilo je očito da je vrijeme za izdavanje moje prve knjige.

 

Tradicionalno ili samoizdavaštvo?

Kada sam shvatila da imam pred sobom knjigu (a ne više nekakvu skriptu), rukopis sam poslala na nekoliko adresa hrvatskih izdavačkih kuća koje objavljuju literaturu slične tematike. Na moje razočaranje, čak ni sada, tri i pol godine od samostalne objave moje prve knjige, odgovor od njih nisam primila.

Logični korak bio je samostalno objaviti knjigu – potražila sam suradnike koji su mi u tome pomogli i nekoliko mjeseci kasnije iz tiskare mi je stigla moja prva knjiga Mali jezični savjetnik za bolju poslovnu komunikaciju.

Samostalno izdavanje moje prve knjige pokazalo se kao pun pogodak! U samo godinu dana od objave, prva je naklada bila rasprodana, a uloženo se vratilo u samo nekoliko mjeseci od prodaje prvog primjerka.

 

Vrijeme je za drugu knjigu

Malo pomalo, došlo je vrijeme za drugu knjigu. Umijeće javnog nastupa – cjeloviti vodič za unapređenje komunikacijskih vještina i javnog nastupa. Opciju da drugi izdavač objavi tu knjigu uopće nisam razmatrala jer sam tada već znala koje su prednosti, a koji nedostaci tradicionalnog i samoizdavaštva.

I ponovno se odluka pokazala dobrom jer sam gotovo čitavu nakladu raspodala u nešto više od godine dana.

(2 : 0 za mene)

 

Covid-godina: treća knjiga je tu!

Kada je sve stalo, kada su se svi novogodišnji planovi raspršili, bilo je vrijeme da se pozabavim upravo ovom stranicom na kojoj sada čitate ovaj tekst i sadržajima koje rado s vama dijelim.

Logičan je to korak bio s obzirom na to da sam od ljeta prošle godine pripremala knjigu Od rukopisa do čitatelja. Unatoč uvjerenjima da u Hrvatskoj nema publike za audio i e-izdanje, odlučila sam knjigu ponuditi u digitalnim oblicima kako bih čitateljima dala alternativu.

Kako bih uštedjela na najskupljim stavkama, odabrala sam opciju tiska na zahtjev. E-izdanje pripremila sam sama, a kako sam si u uredu opremila mali kućni studio, upravo je u tijeku snimanje audio knjige.

 

Samostalna objava knjige bila je najbolja odluka

Kada se osvrnem na onaj zbilja loš osjećaj kada mi nitko od izdavača nije odgovorio na e-poruke, zahvalna sam što nisam zauvijek pospremila u virtualnu “ladicu” svoj rukopis.

Ne samo što je mnogima Mali jezični savjetnik pomogao unaprijediti pisanu komunikaciju, nego je i mene naučio ono što nikad ne bih naučila o samoizdavaštvu da se i sama nisam zaputila na to putovanje. To iskustvo, kao i ona koja su uslijedila s drugim knjigama, naučilo me kako objaviti, promovirati i uspješno prodati svoju knjigu. Sretna sam što sada mogu i vama pomoći!

 


Tražite li pouzdane suradnike koji neće odustati od vaše knjige i kojima je kvaliteta uvijek važnija od broja utrošenih sati?

Upravo ste ih pronašli!

Javite mi se

 

Scroll to Top