Search
Search
Close this search box.

Kako pisati čak i kad za to nemate vremena? Donosimo vam ideje!

Photo by Jess Bailey on Unsplash

Kažu da inspiracija ponekad dođe u najčudnijim trenucima, baš onda kad nemamo vremena sjesti i pisati ili kad nemamo kamo zapisati svoje misli. Možda će vam ovaj popis kako tome doskočiti i biti u svakom trenutku spremni zapisati svoje misli pomoći u tome da vam ideje ne pobjegnu – nepovratno.

 

1. Kemijska, flomaster, olovka – ukratko – PISALJKA

Gdje god bili (taman na WC-u), sa sobom imajte najmanje dvije pisaljke. Bilo kakve, važno je da pišu. U torbi uvijek nosite dva-tri komada jer baš uvijek (sjetite se Murphyjeva zakona) kad vam treba, jedna neće raditi.

 

2. Blok, bilježnica, rokovnik

Blok, bilježnicu ili rokovnik uvijek je dobro imati uz sebe. Čak i nekoliko njih. U njih ćete zapisivati svoje misli, ne nužno i tekst koji će u konačnici biti tiskan.

 

3. Papir veličine A4

Papir veličine A4 uvijek je dobro imati sa sobom. Presavijte ga na četiri dijela kako bi vam stao čak i u novčanik. Nekad će vam ideja doći dok čekate u redu na blagajni. Budite uvijek spremni da ju zapišete!

 

4. Post-it

Post-it odnosno samoljepljivi papirići odlični su za zapisivanje ideja i misli. Mogu se umetnuti u rokovnik, mali su pa stanu u torbu, možemo ih zalijepiti za frižider, držati u automobilu, mogu nam biti uvijek pri ruci. No, njihova je mana u tome što s vremenom izgube ljepljivost i mogu se lako zagubiti u hrpi papira. No, ako su fluorescentne boje lakše ih je uočiti.

Još jedna prednost tih „papirića“ jest i to što postoji i njihova digitalna verzija. Sticky Notes ili Ljepljive bilješke nalaze se u vašem računalu, a „lijepite“ ih na radnu površinu odnosno desktop. Možete im mijenjati veličinu, boju i uređivati tekst. Odličan su alat za spremanje podsjetnika ili ideja!

 

5. Pohranjivanje u oblaku: Google Drive, DropBox ili neki drugi „oblak“

Služite li se aktivno Gmailom za slanje i primanje e-pošte, zasigurno su vam poznati i Googleovi drugi alati poput Googleovih dokumenata, tablica, prezentacija i dr. Svi se oni nalaze na Google Driveu, odnosno u Googleovom „oblaku“ za koji je dovoljno imati Gmail račun.

Svoje ideje možete zapisivati u Googleovom dokumentu koji je po funkcionalnosti preslika Wordu. Njegova je prednost u tome što se zapis sprema čitavo vrijeme pisanja pa nema bojazni da će ono što ste napisali nestati jer niste spremili dokument. Tekst uređujete kao u Wordu, dokument se sprema na vašem Driveu, a možete ga premještati u mape radi bolje organiziranosti ili pak „skinuti“ (download) u svoje računalo. Ako ste počeli pisati u Wordu, ali shvatili da vam ta opcija puno više odgovara, jednostavno prebacite (upload) svoj Wordov dokument na Drive i on će se otvoriti kao Googleov dokument u kojem ćete nastaviti pisati.

Osim Google Drivea, postoje i drugi „oblaci“ koji omogućuju pohranu dokumenata i pristupanje s bilo kojeg računala, mobitela ili tableta.

 

6. Pametne olovke

Ako ste više tradicionalan tip i volite pisati rukom, zašto ne spojiti tradiciju i modernu tehnologiju. Danas, osim što postoje tipkovnice koje su na dodir slične tipkaćem stroju (pa i proizvode sličan zvuk), imamo i pametne olovke za pisanje po posebnim papirima i dodirnim zaslonima (touch screen) uz odgovarajuće aplikacije te olovke koje audiosadržaj pretvaraju u tekst.

Livescribe Smartpen pametna je olovka koja pisanu riječ automatski prebacuje u digitalni oblik, a može, poput diktafona, snimati audiosadržaj te sve pohranjuje na pametni telefon ili tablet kojim je povezana odgovarajućom aplikacijom.

 

7. Pametni rokovnici

Da osjećaj rukopisnog pisanja bude još autentičniji, moderna tehnologija ponudila nam je pametne rokovnike. Riječ je o rokovnicima koji imaju svega stotinjak stranica, no po kojima se može pisati tisuće puta. Izgledom su nalik klasičnim rokovnicima, no unutra nas dočekaju stranice od posebnog materijala. Kod većine po tim stranicama može se pisati samo posebnim olovkama (uglavnom iz linije Pilot FriXion), čiji je zapis potrebno skenirati ili prebaciti na neki od „oblaka“ kojim se koristimo, a zatim i izbrisati iz rokovnika.

Pravu revoluciju izazvao je Rocketbook Everlast, koji omogućuje pisanje bilo kojom pisaljkom po posebno dizajniranim stranicama od poliestera s kojih se sadržaj zatim prebacuje u digitalni zapis skeniranjem stranice i prebacivanjem sadržaja u Rocketbook aplikaciju. Zapis se zatim pohranjuje u „oblak“ koji je povezan s aplikacijom. Nakon prebacivanja, sadržaj možemo izbrisati vlažnom maramicom i ponovno pisati po istim stranicama.

Prednost pisanja u pametne rokovnike je u tome što za razliku od prijenosnih računala, tableta ili mobitela, koji su također mobilni, rokovnici nisu ograničeni trajanjem baterije pa ako vam krene inspiracija, možete pisati čitav dan, naravno postepeno prebacujući sadržaj u „oblak“ kako biste si oslobodili stranice. Veličinom su nalik običnim rokovnicima pa stanu u torbice i aktovke, no za razliku od običnog papira, koji kad se smoči nije više za uporabu, ti su rokovnici dizajnirani tako da im voda ne ostavlja trajne posljedice. Ipak, mana koja se često spominje u recenzijama jest mali broj stranica – uglavnom između 80 i 100. No, činjenica jest da se po njima može pisati bezbroj puta pa kad to uzmemo u obzir, možda ipak nemaju premalo stranica.

 

8. Aplikacije za pisanje One Note, Nebo ili Bamboo Paper

Microsoftov One Note alat zamišljen je kao digitalna i virtualna bilježnica u koju možete upisivati tekst, dodavati audiobilješke, videozapise, mape, slike i dr., organizirati ih, crtati i pisati vlastoručno posebnom olovkom za uređaje s dodirnim zaslonima. Sve radite „lokalno“ na uređaju, ali spremate u „oblak“.

Nebo i Bamboo Paper aplikacije su dostupne za mobilne uređaje i tablete. Nebo je odličan alat ne samo za pisanje, već i za crtanje i skiciranje te umetanje fotografija napravljenih kamerom uređaja ili umetanjem fotografija iz datoteka, umetanje dijagrama i matematičkih formula. Bamboo Paper je poput bilježnice za geometriju. Jedan notes ima više potpuno praznih stranica po kojima se može pisati i crtati prstom ili pametnom olovnom.

 

9. Notes/bilješke

Pametni telefoni novije generacije dolaze s aplikacijom za pisanje kratkih bilježaka ili podsjetnika. Osim teksta, u njih možemo pospremiti fotografije, videozapise i audiozapise, a neke aplikacije imaju i mogućnost stvaranja provjernog popisa (check list).

Takve su aplikacije izuzetno korisne za bilježenje ideja, misli ili pak izvora, referenci, članaka, poveznica na izvore s interneta. Uz aplikaciju za bilješke na svom mobitelu izlike da nam je pobjegla ideja ili misao više ne drže vodu.

 

10. Aplikacija Speech-to-text

Tehnologija je išla i korak dalje pa nam je na mobilnim uređajima dostupna i aplikacija koja pretvara govor u tekst. Ta je aplikacija po mnogočemu korisna. Kad ne možete zapisati svoje misli jer primjerice vozite, perete, peglate, kuhate, imate zamazane ruke, presvlačite dijete i sl., a znate da će ta misao nestati ako ju ne zabilježite, jednostavno uključite aplikaciju i izrecite misao, a vaš će se govor automatski pretvoriti u tekst, koji zatim možete prebaciti (copy/paste) u dokument u kojem već pišete ili ćete pisati svoju knjigu.

Aplikacija je korisna i za diktiranje teksta. Kao da imate osobnog daktilografa koji zapisuje sve što vi govorite. Pomoću te aplikacije možete „napisati“, odnosno izdiktirati i čitavu knjigu!

***

Od navedenih ideja redovito se koristim Googleovim dokumentima koje spremam na Google Drive, aplikacijom na mobitelu za zapisivanje kraćih bilježaka, aplikacijom Speachnotes kojom zabilježim misao kada ju ne mogu ili nemam vremena zapisati te virtualnim i fizičkim post-it samoljepljivim papirićima u koje redovito zapisujem svoje ideje.

O ovim i drugim idejama koje vam mogu pomoći u pisanju pisala sam u knjizi Od rukopisa do čitatelja. Istražite ju i olakšajte si kreativno stvaralaštvo!

 


Saznajte više o tome kako biti učinkovitiji u pisanju u mojoj novoj knjizi Od rukopisa do čitatelja.

Knjiga je dostupna u tiskanom i e-izdanju!

Želim knjigu

 

Scroll to Top