Search
Search
Close this search box.

Kako osmisliti sadržaj za korice koji će prodati vašu knjigu?

Photo by Charles Deluvio on Unsplash

Što je prvo što kupac vidi kad uzme knjigu u svoje ruke? Pa naravno, korice! Korice su te koje trebaju privući pažnju, dozvati s police knjižare kupca, pridobiti ga da kupi upravo vašu knjigu! Baš tim redoslijedom!

Upravo zato one moraju biti: upečatljive, uvjerljive i kvalitetne! Upečatljivost i kvaliteta postići će se dizajnom, a uvjerljivost tekstom na stražnjim koricama!

 

„Ne sudi knjigu po koricama, sudi po…“

Kažu: „Ne sudi knjigu po koricama“ i uglavnom su u pravu! Iza nekih odlično dizajniranih korica koje su me na prvu privukle, naišla sam na dosadan, suhoparan tekst. S druge strane, neke su mi korice čak bile odbojne, ali kupila sam knjigu iz nekog drugog razloga – teksta na poleđini i recenzija!

Pa kako osmisliti korice da one privuku pažnju, zainteresiraju kupca i prodaju mu vašu knjigu?

 

I osmišljavanje sadržaja za korice vaš je posao

Osmišljavanje sadržaja na koricama također je vaš posao, odnosno posao vas i vašeg urednika. Kad budete gotovi s rukopisom i kad definirate naslov i podnaslov djela, otvorite novi Wordov dokument, zaokrenite ga u vodoravni položaj i podijelite u dva stupca. Lijevi će biti za sadržaj na stražnjim koricama, a desni za sadržaj na prednjima. (Taj dio posla obično ja odradi za autore.)

Na prednjim koricama navest ćete naslov, podnaslov (ako ga knjiga ima) te svoje ime i prezime. Ako je izdavač knjige vaša organizacija, možete istaknuti i logo.

Stražnje korice druga su priča. Tu se krije razlog zašto bi kupac trebao kupiti vašu knjigu!

 

Što staviti na stražnje korice?

Tekst na stražnjim koricama može biti u obliku recenzije, opisa sadržaja ili autorova osvrta na djelo. No, važnije od forme jest sadržaj!

Tekst na stražnjim koricama ne bi trebao biti samo suhoparan sažetak u kojem ćete taksativno nabrojiti što se u knjizi nalazi. To kupac može iščitati iz sadržaja. Korice trebaju sadržavati glavni benefit koji kupac dobiva vašom knjigom.

 

Kako istaknuti benefit koji knjiga pruža?

Vaša knjiga ima svoje karakteristike: tematiku, žanr, broj stranica, vrstu uveza, možda i fotografije, ilustracije ili neki dodatni atraktivan element. Vašem kupcu sve te karakteristike ništa ne znače. Njemu je važno znati kako će mu vaša knjiga pomoći. Hajd’mo to objasniti na primjeru slikovnice.

Recimo da se naša slikovnica bavi tematikom straha od mraka, u tvrdom je uvezu, ima 10-ak stranica i bogato je ilustrirana. Hoće li kupac radi tih karakteristika kupiti baš vašu knjigu, a ne onu slične tematike nekog drugog autora? Neće! Vi mu morate dati razlog!

A razlog ćete mu dati tako da te karakteristike pretvorite u benefite. Za svaku karakteristiku pitat ćete se: što moj kupac time dobiva? Karakteristiku: strah od mraka pretvorit ćete u benefit primjerice: vaše se dijete više neće bojati mraka i bezbrižno će utonuti u san. Karakteristiku: tvrdi uvez pretvorit ćete u benefit poput: knjiga će ostati očuvana za nove generacije. Karakteristiku: 10-ak stranica pretvorit ćete u benefit kao što je: savršeno kratko štivo za čitanje u krevetu prije počinka.

Sve ove benefite možemo pretvoriti u još veće benefite, tzv. skrivene benefite koji nam govore o onom najvažnijem razlogu zašto kupac doista kupuje knjigu, zašto mu ona treba. U našem primjeru taj skriveni benefit može biti da roditelj želi da dijete mirno spava u svojoj sobi, ali i da se roditelj napokon naspava (jer više neće morati tješiti svoje dijete usred noći).

 

A što je s dizajnom korica?

Korice će naravno imati i svoj dizajn koji ćete prepustiti grafičkom dizajneru, no ako želite, možete i sami osmisliti dizajn korica i dati smjernice grafičkom dizajneru, koji će onda to profesionalno odraditi. Svakako pripazite da dizajn korica odgovara naslovu i tematici vašeg djela. Ovdje su boje i elementi koji vi osobno volite manje važni. Usredotočite se na sadržaj i tematiku djela i njih vizualno prenesite simbolima, ilustracijama i fotografijama – naravno, isključivo autorskim radovima!

 


Zanima vas samoizdavaštvo?

Naručite knjigu Od rukopisa do čitatelja” i saznajte što trebate znati kako biste objavili, promovirali i uspješno prodali svoju knjigu.

Naruči knjigu

 

Scroll to Top