Search
Search
Close this search box.

Kako odrediti koja će biti cijena knjige? Evo što uzeti u obzir!

Photo by Dose Media on Unsplash

Gotovo svaki autor muku muči s pitanjem kako odrediti koja će biti cijena knjige koju objavljuje. Odluka nije laka, a osloniti se samo na intuiciju, nije baš najbolji izbor.

Iako možda pišete jer u tome uživate i zarada vam je manje važna, troškovi da biste uopće objavili knjigu nisu ni mali ni zanemarivi. Kad znate koliko će vas koštati čitav proces objave, određivanjem cijene knjige znat ćete koliko primjeraka morate prodati da biste uopće pokrili taj trošak i tek onda počeli zarađivati. Evo što trebate uzeti u obzir kada odlučujete koja će biti cijena knjige koju objavljujete:

 

1. Koliko je krajnji kupac spreman platiti vašu knjigu?

Provjerite koliko košta knjiga slične tematike ili istog žanra – neka najsličnija vašoj. Ako znate koliko su čitatelji spremni platiti, lakše ćete odrediti konkurentnu cijenu svoje knjige. Cijena mora krajnjem kupcu biti prihvatljiva, inače će kupiti onu slične tematike po prihvatljivijoj cijeni. Iako je možda vaša knjiga znatno bolja od konkurencije, budući čitatelj to ne zna i o kupnji knjige odlučuje na temelju korica, recenzija i naslova. Odlučite li se za nižu cijenu od konkurencije, neka ona ne bude drastično niža jer će to imati negativan učinak na vašu knjigu. Bit će manje poželjna od konkurencije jer će se čitatelj pitati koje su njezine mane, zašto nema višu cijenu, smatrat će da je slabije kvalitete.

 

2. Jeste li poznati na tržištu ili anonimac?

Ako ste kao stručnjak poznati u svom području rada i knjiga vam služi kao dodatno sredstvo promocije poslovanja, razmislite da knjigu ponudite čak i po cijeni nižoj od tržišne ili s većim popustom. Vaš primarni cilj tad nije zarada, već promocija pa vam je u interesu doći do što većeg broja kupaca koji bi, dugoročno gledano, mogli postati vaši klijenti.

Ako apsolutno niste poznati na tržištu, ni kao stručnjak ni kao autor nemate svoju publiku, budite racionalni u određivanju cijene i vodite se time da pokrijete troškove te da cijena bude prihvatljiva budućim kupcima.

 

3. Je li to vaša prva knjiga i hoće li ih biti još?

Prve knjige autora koje su samostalno objavili obično ne postaju bestseleri i njihov je vijek na tržištu kratak, obično dok se ne proda prva naklada od nekoliko stotina primjeraka. Prvijenac obično služi za probijanje na tržište, a svako novo izdanje istog autora povećava mu vijek na tržištu.

 

4. Koliko je knjiga opsežna i kako je opremljena?

Opseg i opremljenost knjige valja uzeti u obzir prilikom formiranja cijene jer će upravo to znatno mijenjati trošak grafičke obrade i tiska knjige, no ne treba gledati isključivo ta dva podatka. Slikovnice su, primjerice, izuzetno bogate ilustracijama, zahtijevaju tisak u boji, često su tvrdo ukoričene, dakle, njihova produkcija je skupa, a na tržištu ne postižu visoku cijenu. Fotomonografije su također bogate fotografijama, često tvrdo ukoričene i njihova produkcija je skupa, a postižu znatno višu cijenu na tržištu. Razlika je u tome koliko su kupci spremni platiti za slikovnicu, a koliko za fotomonografiju što često bude važnije od opsega i opremljenosti knjige.

 

5. Utječe li žanr na formiranje cijene?

Fotomonografija i roman nisu ni približno iste knjige. Dok fotomonografija obiluje fotografijama u boji i vrlo izgledno bit će tvrdo ukoričena, rijetko koji roman sadrži fotografije i ilustracije, tisak je obično crno-bijeli, a korice će u većini slučajeva biti meke. Iako mogu imati isti broj stranica, roman po cijeni od 250,00 kn rijetko će tko kupiti, dok je to cijena koju će fotomonografija s lakoćom postići. Osim navedenog, važno je uzeti u obzir i zašto će netko kupiti roman, a zašto fotomonografiju. Onaj koji kupuje romane, kupuje ih često i mnogo pa na jedan primjerak neće potrošiti puno novaca, a onaj koji kupuje fotomonografije ne kupuje ih često, za njega imaju posebnu vrijednost, čak su i znak prestiža.

 

6. U kojem formatu objavljujete knjigu?

Tiskane naspram digitalnih (e-knjiga i zvučnih knjiga) postižu znatno veću cijenu na tržištu, no zahtijevaju i znatno veće ulaganje te imaju ograničenu količinu (onoliko koliko se otisne). Digitalna knjiga zahtijeva manje ulaganje u produkciju, a može se prodati u neograničenom broju pa je zato njezina cijena obično niža. Također, uvriježeno je i mišljenje među kupcima da tiskana knjiga ima veću vrijednost od digitalne pa je i to razlog više zašto tiskana knjiga postiže veću cijenu.

Ako planirate djelo objaviti u tiskanom i digitalnom obliku, osim što će to biti dva (ili tri) zasebna proizvoda, ona mogu imati i različitu cijenu. Ako se vodimo prethodno navedenim, digitalnoj knjizi odredite nižu cijenu od cijene tiskanog izdanja.

 

7. Gdje ćete i kako najvećim dijelom prodavati svoju knjigu?

Nećete imati iste troškove oglašavanja i prodaje temeljite li prodaju isključivo na vlastitoj internetskoj trgovini ili planirate promocije i gostovanja diljem zemlje i šire. Za e-trgovinu potrebna vam je internetska stranica i budžet za oglašavanje, a troškovi gostovanja znatno su viši jer uključuju i putne troškove, troškove smještaja, hrane i dr. Kod formiranja cijene knjige važno je uzeti u obzir i troškove koje ćete imati nakon objave.

 

8. Koliki su vaši troškovi ako knjigu prodajete direktno, a koliki ako ju prodajete preko posrednika?

Planirate li samostalno prodavati knjigu, više ćete zaraditi, ali i prije pokriti troškove objave knjige. No, planirate li knjigu dati distributerima, računajte na posredničku proviziju koja obično iznosi između 30 i 60 %. To znači da će vaša zarada biti znatno manja i da će trebati dulje vrijeme da pokrijete troškove i napokon počnete zarađivati od prodaje svoje knjige.

Prilikom formiranja cijene knjige umanjite zamišljeni iznos za prosječnu distributersku proviziju te troškove dostave i pakiranja.

 

9. PDV – skriveni trošak

U trenutku pisanja ovog članka PDV na knjige iznosi 5 %. Ako poslujete u sustavu PDV-a, računajte da 5 % od maloprodajne cijene vaše knjige odlazi u državnu blagajnu. Čak i ako niste u sustavu PDV-a, a poslujete s posrednicima koji jesu u sustavu PDV-a, maloprodajnu cijenu umanjit će za iznos svoje provizije i za iznos PDV-a. Računajte na taj trošak!

 

10. Koji su vaši ostali troškovi (poštarina, kuverte, troškovi poslovanja)

Kad samostalno objavljujete knjigu, svi troškovi – od objave do marketinga su troškovi koje morate pokriti. Koliko morate uložiti u marketing? Definirajte svoj budžet i za početak uračunajte ga uz trošak tiska, grafičkog dizajna i druge troškove. Neka vam cilj bude da se knjiga poslije samofinancira, odnosno da ulažete dio zarade od knjige u marketing i prodaju iste te knjige.

 

11. Testirajte svoju cijenu

Iako je preporuka da formirate jedinstvenu cijenu knjige, slobodno vam tržište dopušta da samostalno odredite visinu popusta. Pa, poigrajte se! S vremena na vrijeme organizirajte akcije koje će privući nove kupce i potaknuti konverziju na vašim online kanalima prodaje i komunikacije. Primijetite li da ste poprilično pogriješili s cijenom – preniska je ili previsoka, uvijek možete tiskati drugo izmijenjeno ili dopunjeno izdanje iste knjige s novom cijenom.

 

12. Hoćete li knjigu nuditi kao dio paketa?

Ako je vaša knjiga samo dio kolekcije proizvoda i usluga koje imate u ponudi, osmislite pakete primjerice više knjiga koje ste objavili ili uz druge proizvode poput rukotvorina, CD-ova, konzultacija, edukacija i sl., osmislite pakete i ponudite ih na tržištu.

 

13. Poklon uz knjigu ili besplatna poštarina?

Razmislite i hoćete li darivati svoje kupce besplatnom poštarinom ili kakvim drugim poklonima. Bookmark, odnosno označivač knjiga, kemijska olovka, obična olovka, blok – sve su to odlični pokloni, no njihova izrada je vaš trošak, baš kao i poštarina za koju ste odlučili da nećete naplatiti i morate ih uračunati u cijenu knjige.

 


Je li dobra odluka da cijena knjige završava na 9 kn ili 99 lipa?

Potražite moj savjet u knjizi Od rukopisa do čitatelja! Dostupna je u tiskanom i e-izdanju!

Želim knjigu

 

Scroll to Top