Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Kako odabrati tko će biti izdavač moje knjige?

Kako odabrati tko će biti izdavač moje knjige?

Prije obrade rukopisa, morat ćete odlučiti tko će biti izdavač vaše knjige:

  • vi kao fizička osoba – autor;
  • vaš poslovni subjekt;
  • izdavačka kuća.

Krenimo od kraja. 

 

Izdavačka kuća

Odlučite li se za izdavačku kuću, većina će se pobrinuti za vaš rukopis i dodijeliti vam urednika, lektora, prevoditelja, grafičkog dizajnera te sve ostalo potrebno za obradu rukopisa, a pobrinut će se i za tisak, no time uglavnom gubite kontrolu nad svojim rukopisom jer izdavač nije dužan s vama definirati izgled naslovnice, cijenu i druge elemente djela. 

S izdavačem sklapate uglavnom nakladnički, odnosno autorski ugovor kojim definirate prava i obveze vas kao autora s jedne te izdavača s druge strane.

Neki izdavači će sve sami financirati, a drugi će od vas tražiti određeni iznos kojim će pokriti troškove navedenih usluga. 

Nakon objave knjige, sva će se prodaja odvijati preko izdavača. 

Odlučite li se za tu opciju, izdavaču ćete poslati svoj rukopis i čekati njegov odgovor. Nemojte se iznenaditi ako odgovor izostane ili stigne nekoliko mjeseci ili čak godina poslije pa budite uporni i strpljivi. Šaljite rukopis na više adresa, no prije svega potražite one izdavače koji objavljuju literaturu kakvu vi pišete. Također, tražite i izdavača koji će raditi s vama i vašim rukopisom kako bi on bio što bolji i što kvalitetnije obrađen.

 

Vlastiti poslovni subjekt

Ako ste vlasnik, suvlasnik, djelatnik ili član poslovnog subjekta (obrta, tvrtke, udruge) i već ste krenuli s poslovanjem, razmislite o tome da upravo taj poslovni subjekt bude izdavač vaše knjige. 

Da biste objavili knjigu preko svog poslovnog subjekta, potrebno je imati registriranu izdavačku djelatnost, naročito ako ne mislite stati na jednoj knjizi, a da biste knjigu mogli prodavati, potrebno je imati registriranu djelatnost kupnje i prodaje robe, odnosno trgovine na malo. Planirate li prodavati knjigu i preko svoje internetske trgovine, potrebna vam je i registracija usluge informacijskog društva. Ako navedene djelatnosti nemate registrirane, uvijek ih možete dodati, odnosno doregistrirati. 

Nadalje, u slučaju da ste vlasnik pravne osobe ili dio vlasničke strukture, ne znači da ste izdavač. Izdavač je pravna osoba koja posluje pod drugim OIB-om (osim obrta) te vi kao autor s pravnom osobom morate sklopiti ugovor kojim uređujete međusobna prava i obveze. Iako to zvuči smiješno ako ste jedini djelatnik tvrtke u kojoj ste i vlasnik jer potpisujete ugovor i kao vlasnik tvrtke i kao autor, bez tog ugovora nemate pravo na autorsku naknadu, čime kršite Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima. Ako objavljujete knjigu kao obrtnik, nakladnički ugovor ne sklapate jer objavljujete knjigu kao autor-obrtnik.

 

Fizička osoba – autor

Ako objavljujete i prodajete knjige kao fizička osoba, najprije ćete se morati registrirati kao porezni obveznik. To podrazumijeva odlazak u Poreznu upravu i registriranje samostalne djelatnosti. Ako vam je prihod od prodaje knjiga jedini prihod, kao obvezniku poreza na dohodak, Porezna uprava će vam odrediti iznose poreza i doprinosa koje ćete morati plaćati. Ako vam je prihod od prodaje knjiga drugi dohodak, plaćat ćete samo godišnji porez. 

 

Vrijedan savjet

Ako već sada znate da želite samostalno objaviti knjigu, a ne posredstvom izdavača, dok je rukopis na uređivanju, lekturi, prijelomu, uputite upite mjerodavnim službama poput Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Porezne uprave, Službe za gospodarstvo Državne uprave i dr. te zatražite savjet u vama bliskom knjigovodstvenom uredu jer zaputite li se u samoizdavačke vode, krećete i u poduzetničke i morate znati što to za vas znači, koje vas obveze i troškovi čekaju (pored troškova objave knjige) te kako ćete to uskladiti sa svojim redovnim poslom ili drugim statusom koji trenutačno imate.

Također, savjetujemo vam da dobro proučite Zakon o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima te da se konzultirate s knjigovođom ili poreznim savjetnikom koja vam je od navedenih opcija najbolja.

O ostalim vašim obvezama kao izdavača svoje knjige pročitajte u poglavlju Samostalna prodaja u knjizi Od rukopisa do čitatelja.

priručnik za samostalno objavljivanje knjiga

Prije nego odete... povežimo se!

Uživajte uz jutarnju subotnju kavu u zanimljivim informacijama, kreativnim savjetima i inspirativnim razgovorima koji će vam pomoći objaviti, promovirati i prodati svoju knjigu.