Search
Search
Close this search box.

Kako objaviti svoju knjigu u Hrvatskoj (i koliko sve to košta)?

Photo by Sincerely Media on Unsplash

Ako čitate ovaj članak, zasigurno razmišljate o tome kako objaviti svoju knjigu u Hrvatskoj! Čestitam – na pola ste puta do svoje knjige!

Mnogi pišu, ali mnogi od njih nikad ne objave to što pišu. Razloga ima više, no ako je jedan od njih “ne znam kako ću…”, uklonimo te nepoznanice ovim blogom!

Pišete li s namjerom da svoj rukopis samostalno objavite, upoznajte se s koracima koje ćete morati proći kako bi vaša knjiga došla do svojih čitatelja i saznajte koliko će vas objavljivanje knjige koštati.

 

1. PISANJE knjige tek je polovica posla

Knjiga ne nastaje preko noći! Drugim riječima, da biste zbilja napisali knjigu, trebat će vam puno vremena, organizacije, koncentracije i strpljenja. Provjerite kako učinkovitije organizirati vrijeme za pisanje. A sve to tek je polovica posla želite li objaviti svoju knjigu.

I dok ćete u ovoj fazi najviše uložiti svog vremena i truda te sve raditi sami, u svakoj idućoj fazi obrade rukopisa morat ćete raditi s drugima i uložiti nešto novaca.

 

2. Posao UREDNIKA ključan je za razumijevanje rukopisa

Kad ste u potpunosti gotovi s pisanjem, vrijeme je da potražite urednika. Znam, reći ćete: “Ne treba mi, prijatelji su mi rekli da je dobro napisano!” Prijatelji će vam uvijek reći da ste dobro napisali, ali ako nisu ujedno stručnjaci u uređivanju knjiga, njihov sud nije nešto za što se valja uhvatiti.

Uloga urednika u procesu izdavanja knjige u vlastitoj nakladi ključna je za njezin uspjeh. Naime, urednik se bavi tekstom – izričajem (odabirom i redoslijedom riječi) i strukturom (razvojem likova, tijekom radnje). Njegov je zadatak pronaći potencijalne pogreške, nedostatke ili nejasnoće, po potrebi izmijeniti raspored poglavlja, odlomaka ili rečenica, prilagoditi izričaj publici kojoj je knjiga namijenjena, pojednostaviti vaš tijek misli – ukratko – pojasniti što je pisac htio reći.

Urednik je često i “desna ruka” autoru pa ako ni nakon ovog bloga niste sigurni kako objaviti svoju knjigu, dopustite uredniku da vas vodi kroz ovaj proces. Često upravo su mi na ovome autori najviše zahvalni jer mi s povjerenjem prepuste vođenje kroz proces samoizdavaštva.

Za ovaj posao odaberite osobu s profesionalnim iskustvom u uređivanju knjiga i očekujte izdatak od najmanje 1.000,00 kn.

 

3. Ne zanemarujte važnost LEKTURE

Iako se često od urednika očekuje da lektorira knjigu, to nije njegov posao. Lektor je osoba koja se specijalizirala za određeni jezik te ispravlja pravopisne, gramatičke, leksičke i brojne druge jezične pogreške. Nerijetko lektor je ujedno i redaktor i korektor pa će u tekstu ispraviti i zatipke (tipfelere) te druge negramatičke i nepravopisne pogreške, kao i stilski prilagoditi tekst njegovoj svrsi i čitatelju. Lektura se obično naplaćuje po kartici (1800 znakova s prazninama) te redovna se cijena vrti oko 40,00 kn za tekst na hrvatskom jeziku.

Iako uglavnom besplatni, automatizirani alati poput Ispravi.me nisu dovoljni jer ne detektiraju sve pogreške, pogotovo one (be)smislene i nikad neće zamijeniti čovjeka pa čak ni onog s diplomom. Iskustvo me naučilo da nije dovoljno samo završiti studij kroatistike da bi osoba znala detektirati i ispraviti jezične pogreške. Iza mene je doškolovanje za lektora, brojni pročitani priručnici, proučeni jezični savjetnici te objavljena knjiga Mali jezični savjetnik za bolju poslovnu komunikaciju!

Prilikom odabira lektora, ne povodite se samo za njegovom cijenom. Proučite njegove reference, iskustvo i objavljene radove.

 

4. Vrijeme je za DIZAJN

Bilo da planirate objaviti tiskano ili digitalno izdanje (e-knjigu), vaš rukopis mora proći vizualnu preobrazbu.

Planirate li objaviti svoju knjigu u tiskanom obliku, bit će vam potreban profesionalan dizajn korica i knjižnog bloka (unutrašnjosti knjige) prema određenim standardima što se najčešće radi u programima Adobe InDesign i Adobe Photoshop. Za tu potrebu trebat ćete izdvojiti najmanje 2.000 kn. Toplo vam preporučujem moju dragu suradnicu Maju Škiljaicu iz Kreativnog kotačića.

Odlučite li se za e-knjigu, najprije morate odabrati format u kojem ćete knjigu objaviti. Najpopularniji su PDF, ePub i mobi. Za PDF format trebat će vam također usluge grafičkog dizajnera, dok se priprema ePub i mobi formata radi u Wordu, a zatim konvertira u željeni format. Trebate li takve usluge, slobodno mi se javite.

Koliko je važno kvalitetno napisati sadržaj, toliko je važan i izgled korica odnosno izgled naslovnice. Imate li već kakvu ideju, napravite predložak u besplatnoj verziji programa Canva i pošaljite svoje ideje dizajneru na oblikovanje.

Naslovnica bi čitatelju trebala jasno dati do znanja o kakvom se tipu knjige radi i što može očekivati među koricama. Ako nemate nikakve ideje, zaputite se u najbližu knjižaru ili knjižnicu i potražite knjige slične vašoj.

 

5. ISBN i CIP zapis

Kad je dizajn gotov, vrijeme je da zatražite ISBN broj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te CIP zapis u sveučilišnoj knjižnici koja djeluje na vašem području. Popis svih sveučilišnih knjižnica pronaći ćete na ovoj poveznici.

Dobivanje ISBN-a i CIP zapisa se ne naplaćuje, ali u zamjenu ćete knjižnicama poslati određeni broj primjeraka svoje knjige. Provjerite što su to obvezni primjerci i kome ih šaljete.

Kad dobijete ISBN i CIP zapis, poslat ćete ih dizajneru da ih doda vašoj knjizi i time je ona spremna za tisak ili objavu kao e-knjiga.

 

6. Digitalni, offsetni ili TISAK na zahtjev

Nekad je bio dostupan samo offsetni tisak čime izdavanje knjiga nije bilo toliko pristupačno autorima jer su obično morali tiskati veće količine (barem 500 primjeraka), a time je i krajnja cijena bila znatno visoka.

Pojavom digitalnog tiska danas možete tiskati čak i samo jedan primjerak. Digitalni tisak tako je idealan za manje naklade.

Ako pak nemate gdje držati svoje knjige, čak ni ako je to samo 50 primjeraka i želite uštedjeti na tisku, tisak na zahtjev odlična je opcija za vas. Ne morate tiskati ni jedan primjerak unaprijed jer se on tiska u trenutku kada kupac naruči vašu knjigu. Tvrtka Redak iz Splita s kojom surađujem već neko vrijeme omogućit će vam tisak na zahtjev ali i prodaju preko njihove e-trgovine.

 

7. Objavite DIGITALNU KNJIGU

Iako još uvijek u Hrvatskoj čitatelji radije biraju tiskanu od e-knjige ili zvučne knjige (audiobook), trendovi se sve više mijenjaju, naročito potaknuti pandemijom koronavirusa.

Budite spremni i ukorak s potražnjom! Jednom kreirana digitalna knjiga može se prodati tisuće puta bez dodatnog ulaganja u umnožavanje primjeraka.

Trebate li uslugu izrade e-knjige ili snimanja i postprodukcije audioknjige?

Ja sam se odlučila za ePub format koji je dostupan na eknjiga.hr i audioknjigu koja će u skoro vrijeme biti dostupna na aplikaciji Book&Zvook.

 

8. OBJAVILI ste svoju knjigu!

Čestitke! Vaša je knjiga sada spremna upoznati svoje čitatelje!

Sada je trenutak da razmislite kako ćete svoju knjigu predstaviti i približiti svojoj publici te gdje ćete i kako ju prodavati. O promociji i prodaji knjige detaljno sam pisala u svom priručniku namijenjenom upravo vama: Od rukopisa do čitatelja – Kako objaviti, promovirati i prodati knjigu, a trebate li dodatan savjet, javite mi se!

 


Objavili ste knjigu, ali kupaca nema na vidiku?

Pripremam vam online tečaj Od knjige do čitatelja koji će vam pomoći pronaći idealnog kupca/čitatelja, predstaviti mu i prodati knjigu te povezati se sa svojom publikom na društvenim mrežama!

Upišite se na listu čekanja i prvi saznajte kad tečaj bude dostupan!

Upiši me na listu čekanja

 

Scroll to Top