Search
Search
Close this search box.

7 ideja kako iskoristiti Mjesec hrvatske knjige za online promociju

Photo by Keila Hötzel on Unsplash

Jeste li znali da je u tijeku Mjesec hrvatske knjige? Iskoristite ovo vrijeme za online promociju svoje knjige.

Mjesec hrvatske knjige obilježava se od 15. listopada do 15. studenog svake godine. S obzirom na to što se sve oko nas događa, ove je godine Mjesec hrvatske knjige pomalo zasjenjen, no pravi ljubitelji knjiga znaju da je to mjesec u kojem je poseban naglasak na knjigama i čitanju.

Mnogi izdavači i autori Mjesec hrvatske knjige iskoriste za pojačane promotivne aktivnosti jer to je razdoblje kada čitatelji traže nove i zanimljive naslove i planiraju “ugrabiti” što više naslova po što povoljnijim cijenama.

Iako trenutak nije idealan za druženja, ne znači da vaše knjige trebaju negdje u kutijama čekati bolje vrijeme. U nastavku vam donosim sedam ideja kako možete tijekom Mjeseca hrvatske knjige promovirati svoju knjigu online i ostvariti sjajne rezultate.

 

1. Ako još nemate publiku, počnite ju okupljati oko sebe i svoje knjige

Društvene mreže odličan su alat da brzo i besplatno dođete do širokog kruga publike. Krenite od kreiranja Facebook stranice knjige ili vaše kao autora ili vašeg poslovanja odnosno Instagram profila. Pozovite svoje Facebook i Instagram prijatelje da vas zaprate te zamolite ih da pozovu svoje prijatelje da vas zaprate. Okupljenoj publici ponudite zanimljiv, koristan i relevantan sadržaj. Nemojte ju neprestano bombardirati akcijama i prodajom – nije vas zapratila radi toga.

 

2. Javljajte se uživo svojoj publici

Na Facebooku i Instagramu možete se uživo javiti svojoj publici predstavljajući joj svoju knjigu, razgovarajući s recenzentima, urednikom i drugima koji su radili na vašoj knjizi i/ili čitali ju.

 

3. Snimite seriju videa o svojoj knjizi

Autor ste poezije ili romana? Čitajte svoje stihove ili priče, ulomke i predstavite svoju knjigu videom. YouTube, Facebook i Instagram odlične su platforme za dijeljenje videosadržaja.

 

4. Napravite virtualnu promociju knjige po knjižnicama

Trenutak nije idealan za druženje uživo, ali to ne znači da sve vaše promotivne aktivnosti trebaju stati. Dogovorite s pojedinim knjižnicama diljem zemlje i šire online promocije. Virtualno predstavljanje možete održati razgovarajući s knjižničarem uživo preko Facebook, Instagram ili YouTube Livea, a možete imati i goste koji će uz vas govoriti o vašoj knjizi.

 

5. Istaknite promotivne akcije na društvenim mrežama

Uz kvalitetan i relevantan sadržaj koji ćete svojoj publici ponuditi, nagradite ju u ovom periodu posebnim pogodnostima primjerice:

  • popustom,
  • dodatnim popustom za studente, umirovljenike, djecu,
  • akcijom “dvije knjige za cijenu jedne”,
  • ako imate više naslova, možete ponuditi drugi ili treći u pola cijene
  • poklonom uz knjigu za sve kupce ili samo ograničeni broj (npr. prvih pet)

Koju god povoljnost odaberete, provedite ju dosljedno na svim kanalima i tijekom čitavog perioda obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige.

 

6. Organizirajte nagradne natječaje, natjecanja i sl.

Ljudi vole sudjelovati, angažirati se u aktivnostima. Dajte im posla. Osmislite nagradni natječaj u kojem će pokazati svoju kreativnost, znanje, vještine i sl. a kao nagradu dobit će vašu knjigu.

 

7. Dogovorite suradnju s knjižarama

Knjižare, sigurno primjećujete, u vrijeme Mjeseca hrvatske knjige imaju pojačane marketinške aktivnosti i uglavnom nude naslove po akcijskim cijenama. Dogovorite s njima da i vaš naslov promoviraju po akcijskoj cijeni, stave knjigu u izlog knjižare ili istaknu ju na posebnom mjestu u knjižari.

Mjesec hrvatske knjige obilježava se jednom godišnje od 15. listopada do 15. studenog. Iskoristite period kada je knjiga u fokusu, kada čitatelji željno iščekuju nešto novo i drugačije i kada su spremni kupiti knjigu. Neka ta knjiga bude upravo vaša knjiga!

 


Budite učinkovitiji u promoviranju i prodaji svoje knjige i spremni dočekajte razdoblja idealna za promotivne aktivnosti!

U tome će vam pomoći priručnik
Od rukopisa do čitatelja
.

Knjiga je dostupna u tiskanom i e-izdanju!

Želim knjigu

 

Scroll to Top