Search
Search
Close this search box.

Kada je najbolje objaviti svoju knjigu?

Photo by Ellieelien on Unsplash

U Hollywoodu dobro znaju da uspjeh pojedinog filma ovisi o periodu objave. Zato se filmovi objavljuju prema posebnom kalendaru prema kojem će oni filmovi koji bi mogli osvojiti Oscara biti objavljeni u studenom, a blockbusteri tijekom ljeta.

Tako i izdavačke kuće imaju svoj raspored objava knjiga koji je usko povezan sa sezonskom prodajom knjiga. Otkrijte koji je trenutak najbolji za objavu vaše knjige kako biste postigli najveći uspjeh u prodaji.

 

Kupovina ovisi o vremenskim prilikama

Istraživanja tržišta pokazala su da vremenske prilike znatno utječu na kupovinu i čitanje knjiga. Uglavnom čitamo kako bismo se odmorili od briga i svakodnevice ili pak nešto novo naučili, riješili problem ili postigli bolje rezultate.

Kako vremenske prilike u prvom dijelu godine nisu najbolje za aktivnosti na otvorenom, ljudi više vremena provode u zatvorenom i češće pretražuju internet u potrazi za nekim zanimljivim štivom za čitanje. Stoga, ponudite im svoju knjigu u online svijetu.

Ljeto je trenutak u godini kada se mnogi opuštaju uz dobru knjigu pa ju i uzmu sa sobom na ljetovanje ili putovanje. Za ljetni se odmor počinju spremati najkasnije u lipnju pa pobrinite se da do tada vaša knjiga bude na mjestima na kojima će vaši idelani kupci tražiti ljetno štivo.

 

Posebne prigode

Prodaja knjiga ponovno raste uoči Božića i nerijetko se nađe kao poklon ispod bora. Želite li da i vaša knjiga nekoga obraduje za Božić, opskrbite knjižare već u studenom, a svakako planirajte posebne akcije na Crni petak (Black Friday).

***

Kako bi se autori lakše snašli u svijetu marketinga i prodaje knjige, Alan Rinzler, stručnjak u izdavačkoj industriji, otkrio je kada se događaju tzv. vrhunci potražnje odnosno prodaje određene vrste knjige.

 

Sezone i žanrovi

Generalno gledano, u prvom dijelu godine (od siječnja do travnja) najviše se traži književnost, svi tipovi romana te self-help literatura, naročito ona o provedbi novogodišnjih odluka.

Tijekom ljetnih mjeseci (od svibnja do kolovoza) najbolje se prodaju fantasy romani, pustolovni romani, krimići, SF književnost, trileri, ali i putopisi.

Krajem godine, a naročito uoči Božića, najtraženije su dječje knjige te sve vrste romana.

 

Objavite svoju knjigu na vrijeme

Da bi knjiga bila na policama u trenutku kada je najtraženija, poželjno je da je objavljena barem dva mjeseca ranije. Tako se u ta dva mjeseca možete posvetiti promociji knjige kako bi u vrijeme kada kupci traže upravo literaturu poput vaše, bila njihov prvi izbor.

Prati li objava knjige navike kupaca, veća je vjerojatnost da će knjiga biti prodana u većem broju primjeraka.

 


Jeste li već napravili plan promocije i prodaje svoje knjige?

Planiranje znači “sjesti na pravi vlak u pravo vrijeme”. Sigurno ne biste voljeli gledati kako vam taj “vlak” odmiče.

Ako niste sigurni kako isplanirati svoje promotivne aktivnosti, javite mi se!

Dogovorimo suradnju

Scroll to Top