Search
Search
Close this search box.

Gdje pronaći besplatne fotografije, a da to nije Google?

Photo by Georgia de Lotz on Unsplash

Fotografije na Googleu nisu besplatne – razjasnimo to odmah na početku!

No, postoje brojna druga mjesta na kojima možete pronaći fotografije koje jesu besplatne i koje možete objaviti u svojoj knjizi, na svojoj internetskoj stranici ili društvenim mrežama.

Naime, to što se fotografija nalazi na internetu, ne znači da se njome smijete koristiti u svojoj knjizi ili svojim kanalima promoviranja, čak ni ako navedete njezina autora ili izvor odakle ste ju preuzeli. Internet služi za pronalaženje informacija pa tako i fotografija, a ne za uzimanje i korištenje tuđih djela.

Fotografije i ilustracije također se smatraju autorskim djelom te i za njih vrijede autorska prava i sve što iz njih proizlazi.

 

Smijete li se poslužiti fotografijama koje pronađete na Googleu?

Za početak valja znati da Google nije stock! Na Googleovoj tražilici pojavit će se razne fotografije i ilustracije među kojima će biti i one koje se nalaze i na nekom od stockova. To je zato što ih je netko već kupio za svoje potrebe i objavio na svojoj internetskoj stranici ili u drugim resursima. No, to nikako ne znači da je fotografija besplatna i da se njome možete bez naknade koristiti.

Drugim riječima, preuzimanje fotografija s Googlea bez dozvole i plaćanja jednako je krađi!

 

Što je s fotografijama objavljenima na društvenim mrežama i drugim internetskim stranicama?

Fotografije objavljene na društvenim mrežama također nisu slobodne za upotrebu i preuzimanje. Da, možete ih dijeliti po društvenim mrežama, naravno bez preuzimanja zasluga za autorstvo fotografije ili ilustracije, no ne smijete ih preuzimati i ponovno objavljivati (re-post), barem ne bez navođenja autora. Naime, autor fotografije objavljene na društvenim mrežama i dalje je autor te njemu i dalje pripadaju sva autorska prava, a društvenoj mreži na kojoj je fotografiju ili ilustraciju objavio autor je samo dao dopuštenje za objavu njegova rada bez naknade. Drugim riječima: ne, ne smijete se poslužiti fotografijama s društvenih mreža!

 

Kako do profesionalnih fotografija s pravima korištenja?

Fotografije i ilustracije uvijek možete naručiti kod profesionalnog fotografa ili ilustratora. Idealno bi bilo da, ako fotograf ili ilustrator nemaju već složenu licenciju s kojom se slažete prilikom kupnje njihovih fotografija ili ilustracija, sklopiti s njima ugovor u kojem će se navesti prava i obveze obiju strana. Naravno, takve fotografije i ilustracije će koštati, no želite li jedinstvene uratke, to je zasigurno dobro uložen novac. Druga mogućnost je da ih sami napravite. Naime, uz sve napredniju i cjenovno dostupniju kvalitetnu tehnologiju te uz malo znanja o fotografiranju ili crtanju i obradi fotografija i ilustracija, kvalitetni uradci uopće ne moraju biti skupi.

Ako vam nije važno da se još netko negdje u svijetu koristi fotografijom ili ilustracijom kojom se i vi želite koristiti, možete se poslužiti tzv. stockovima odnosno e-trgovinama fotografija. Na stockovima je ponuđeno nekoliko licencija koje možete kupiti: Royalty-free (RF), Rights-managed (RM) ili Creative commons (CC).

RF ili royalty-free licencija podrazumijeva jednokratno plaćanje za neograničeno korištenje fotografije, a cijena ovisi o njezinoj kvaliteti i rezoluciji. RM ili rights-managed licencija podrazumijeva korištenje fotografije samo za određeni medijski format (internetska stranica, jumbo-plakat, tisak i sl.) o čemu će ovisiti i cijena. Također, prava korištenja mogu biti vremenski ograničena. Popularni stockovi s RF i RM licencijama: iStock, Shutterstock, Getty images, Corbis.

 

Besplatne fotografije na stockovima

Creative commons (CC) licencija podrazumijeva korištenje fotografije bez plaćanja, no obično s određenim uvjetima korištenja koje sam autor odredi. Nekad će se od vas tražiti da navedete autora i odakle ste fotografiju preuzeli, a nekad se nećete fotografijom smjeti koristiti u komercijalne svrhe ili mijenjati njezin izvorni oblik. Popularni stockovi s CC licencijama su: Pixabay, Flickr, Unsplash, Gratisography, Freepick i mnogi drugi (preuzmi popis). Važno je napomenuti da nisu sve fotografije na tim stockovima besplatne pa pažljivo pretražujte, birajte i čitajte licencije.

 

„Ma tko će znati da sam uzeo sliku“

Ako vam je kroz glavu prošla misao „pa tko će ikad saznati da sam uzeo fotografiju?!“, promislite još jednom. Naime, sve što smo ikad napravili na internetu (a to uključuje i preuzimanje fotografija kao i njihovu objavu na nekom drugom mjestu) ostavlja tzv. digitalni otisak. Ako smo uzeli nečiju fotografiju bez dopuštenja ili plaćanja i objavili ju, to se danas vrlo lako može saznati. Unosom bilo koje fotografije u Reverse Image Search sustav dobit ćemo informaciju iz kojeg je izvora, gdje je i koliko puta objavljena. Neki od sustava su TinEye i Oberlo.

Autori fotografija nerijetko štite svoja djela na različite načine: dodajući vodeni žig ili watermark, na internet postavljaju samo fotografije slabije kvalitete dok iste, ali bolje kvalitete možemo dobiti samo uz plaćanje, onemogućavajući preuzimanje (download), dodavanjem copyright znaka i sl. Sve su to metode kojima autori fotografija i ilustracija pokazuju svoja djela cijelom svijetu, ali onemogućavaju njihovo korištenje.

 

Ponovimo!

  • Fotografije na Googleu nisu besplatne i njima se ne smijete koristiti u komercijalne svrhe.
  • Do jedinstvenih fotografija možete doći angažiranjem profesionalnog fotografa ili ih sami napravite.
  • Ako vam nisu potrebne jedinstvene fotografije na koje samo vi imate pravo korištenja, pretražite stockove i obratite pažnju na obveze pojedinih licenci.

 


Trebate li besplatne fotografije za svoju knjigu ili društvene mreže?

Preuzmite popis od čak 44 internetske stranice na kojima možete pronaći besplatne fotografije.

Dajem suglasnost da mi Kreacija j. d. o. o. na ovu e-adresu šalje obavijesti o svojim aktivnostima te u tu svrhu pohranjuje i obrađuje moje osobne podatke do opoziva u skladu s Pravilima privatnosti koje možete pregledati ovdje.

Popis vas čeka u inboxu!

Ako e-poruka nije stigla u glavni inbox, potražite ju Promocijama ili Neželjenoj pošti. Nekad zaluta na krivo mjesto!

 

Scroll to Top