Search
Search
Close this search box.

Koliko kao autor možete zaraditi od svoje knjige?

Photo by Arnel Hasanovic on Unsplash

Nedavno sam dobila pitanje jedne autorice koliki bi njezin autorski honorar trebao iznositi pa me to ponukalo da detaljnije istražim temu. Došla sam do šokantne spoznaje da se mnogi autori čak čude kada im spomenem njihovu zaradu.

Dragi autori, ne samo da imate pravo na autorski honorar, nego vam i Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima tu naknadu omogućava!

Mnogi autori smatraju da im je dovoljna “nagrada” to što im je izdavač odlučio objaviti knjigu pa nerijetko pristaju i na to da sami snose troškove objavljivanja!

No, koliko bi autorski honorar trebao iznositi?

Prije nego se pozabavimo brojkama, važno je razlikovati nekoliko modela izdavanja knjige:

  1. vašu knjigu objavljuje izdavač i on pokriva sve troškove objavljivanja knjige,
  2. vašu knjigu objavljuje izdavač, no traži da troškove objave pokrijete vi kao autor,
  3. vi objavljujete svoju knjigu samostalno odnosno sami ste svoj izdavač.

 

1. Tradicionalno izdavaštvo – nakladnik snosi sve troškove

Mnogi nakladnici, većinom su to veće nakladničke kuće, pomno selektiraju djela koja će uvrstiti u plan objave za iduću godinu. Kriteriji po kojima biraju, među ostalim, budu kvaliteta rukopisa, autorov opus objavljenih knjiga, obujam njegove čitateljske publike kao i visina troškova za objavu njegove knjige.

Kada se sve navedeno uzme u obzir te nakladnik odluči da će objaviti autorov rukopis, pristupa se potpisivanju nakladničkog ugovora. Obično se ugovorom dogovaraju dvije vrste naknade: fiksni iznos kao jednokratna isplata te provizija po prodanim primjercima, no izdavač može ponuditi i samo jednu vrstu isplate autorskog honorara.

Fiksni iznos obično se isplaćuje uoči objave knjige ili netom nakon objave, a provizija se obično obračunava i isplaćuje na kraju svakog kvartala ili svake kalendarske godine na temelju broja prodanih primjeraka.

Fiksni iznos može biti od 1.000 kn do čak 20.000 kn i više tisuća kuna, naravno ovisno o vrsti djela, obujmu rukopisa i dr.

Provizija obično iznosi oko 10 % brutto što je oko 7 % netto (isplaćuje se prema ugovoru o autorskom djelu). Na slične postotke nailazim i u inozemstvu.

Nadalje, izdavač se brine o prodaji djela, no vrlo često o promociji se autor mora sam pozabaviti (jer izdavač nema samo to djelo u prodaji već i tisuće drugih). A bez promocije nema ni prodaje pa nerijetko uspješna prodaja ovisi najvećim dijelom o samom autoru.

No, teorija je jedno, praksa nešto drugo. Barem prema iskustvima autora koji su ih odlučili podijeliti javno. Pročitajte iskustvo autora Zorana Žmirića.

 

2. Tradicionalno izdavaštvo – vi snosite sve troškove

Praksa obično manjih izdavačkih kuća i prema još neafirmiranim autorima je takva da izdavač traži da vi kao autor snosite sve troškove izdavanja (honorare urednika, lektora, grafičkog dizajnera te tisak). Taj se iznos može popeti i do 30.000 kn (Izvor: Jutarnji list), no naravno on ovisi o vrsti djela jer već je u tvrdom i mekom uvezu knjige velika razlika u cijeni tiskanja.

U tom slučaju vrlo vjerojatno izdavač će vam ponuditi honorar u obliku provizije od oko 10 % brutto odnosno oko 7 % netto po prodanom primjerku jer biste u protivnom zapravo sami sebi isplaćivali honorar. Na isplatu honorara čekat ćete najmanje 1 mjesec (ako izdavač radi mjesečne obračune), a vrlo vjerojatno čitavu godinu jer mnogi izdavači obračun rade po isteku kalendarske godine.

 

3. Samoizdavaštvo

Odlučite li se samostalno objaviti knjigu, naravno sve troškove objave snosite sami (ili ih pokrivate sponzorstvima, donacijama, crowfunding kampanjama i na druge načine). Nemate avansnog honorara, no počinjete zarađivati već prvom ostvarenom prodajom.

Trošak po primjerku knjige (uredništvo, lektura, dizajn i tisak) obično iznosi oko 50 % njezine cijene, što znači da gotovo polovica prodajne vrijednosti knjige je vaš netto honorar!

Naravno trebamo uračunati i troškove promocije, prodaje, poreza, doprinosa i dr., no i dalje će vaš netto honorar biti daleko veći ako se odlučite za samoizdavaštvo.

Druga važna stavka je ta što u svakom trenutku znate koliko ste knjiga prodali, koliko ste zaradili, potrošili, uložili. Drugim riječima, raspolažete važnim informacijama i ne ovisite ni o kome doli o vlastitom angažmanu u promociji i prodaji.

*Informacije iznijete u ovom članku su informativne te ne odnose se ni na koju izdavačku kuću poimence već se generalno iznose podaci prema informacijama dostupnima na internetu i iz prakse autorice članka. Čitatelje se upućuje na kontaktiranje s izdavačkim kućama za dobivanje konkretnijih informacija.

 


Spremni ste samostalno objaviti svoju knjigu, ali ne znate odakle početi?

Krenite od priručnika “Od rukopisa do čitatelja” kreiran posebno za vas da vam pomogne na tom putu!

Naruči knjigu

 

Scroll to Top