Search
Search
Close this search box.

6 savjeta kako učinkovitije organizirati vrijeme za pisanje

 

Pisanje je kreativan posao! Iziskuje vrijeme, posvećenost, motivaciju, inspiraciju, koncentraciju.

Vrlo često ne možemo se prisiliti na pisanje samo zato što imamo slobodan dan. S druge strane nekad nam inspiracija dođe baš u trenutku kad nemamo vremena zapisati svoje misli. Pa kako se organizirati tako da imamo dovoljno vremena za pisanje u trenucima kada ćemo vrlo vjerojatno biti najproduktivniji – inspirirani, motivirani, koncentrirani?

 

1. Istražite kada ste najučinkovitiji

Neka istraživanja pokazala su da smo najučinkovitiji ujutro jer tada imamo najviše volje koja je važna kako bismo izvršili neki zadatak. Također, dio mozga koji je zadužen za kreativno razmišljanje i stvaralaštvo najaktivniji je ujutro.

S druge strane mnogima će večernji termin biti bolji izbor jer znaju da tada više nemaju obaveza i mogu nastaviti pisati do kasno u noć.

Najbolje ćete provjeriti kada ste najproduktivniji ako pratiti svoju razinu energije, motivacije i fokusiranosti tijekom dana. 

 

2. Planirajte odmor

Znanstvenik Nathan Kleitman koji je istraživao spavanje došao je do zaključka da naš organizam funkcionira u ciklusima i naš mozak može biti fokusiran 90 do najduže 120 minuta te mu nakon toga treba pauza. Da biste najbolje iskoristili taj period, planirajte odmor nakon 90 minuta. Doručkujte, prošećite ili se na neki drugi način odmorite. 

Tony Schwartz, autor knjige The Way We’re Working Isn’t Working pisao je u ciklusima od 90 minuta te između svakog 90-minutnog termina napravio je pauzu. Svoju je knjigu uspio napisati za manje od 6 mjeseci.

 

3. Planirajte aktivnosti

Koje još aktivnosti, osim pisanja, imate u tom danu? Možda morate odgovoriti na e-poruke, odvesti dijete u školu ili vrtić, skuhati ručak, nahraniti i odvesti u šetnju kućne ljubimce…

Planirajte svoje aktivnosti u danu! Čak i one najbanalnije poput doručkovanja upišite u svoj kalendar (preporučujem vrlo jednostavan Google Calendar) i rezervirate vrijeme (od – do) za svaku od njih. Tad ćete imati jasnu predodžbu koliko vam vremena treba za određenu aktivnost i koliko imate na raspolaganju vremena koje ćete posvetiti pisanju.

Ova tehnika zove se timeblocking, a otkad sam ju uvela u svoju rutinu, puno sam organiziranija, učinkovitija u izvršavanju zadataka i pod puno manjim stresom. Naučite sve o timeblockingu od američke poduzetnice Brandee Gaar.

 

4. Izbjegavajte multitasking

Jeste li primijetili da vas multitasking čini umornijima? To je zato što vi zapravo ne radite više stvari istovremeno (iako mislite da činite), već samo prebacujete pažnju s jedne stvari na drugu, umarate se i tako ne odradite ni jedan zadatak kako treba. Mozak nije u stanju raditi više stvari odjednom, a tražite li to od njega, samo ćete se iscrpiti.

Stoga ugasite nepotrebne tabove, programe i aplikacije na računalu, ograničite svoju dostupnost drugima i završite sa svim drugim aktivnostima prije nego započnete s pisanjem kako tu radnju (i koncentraciju) ne biste morali neprestano prekidati.

 

5. Uposlite uređaje da umjesto vas obavljaju kućanske poslove

Često nam kućanski poslovi znaju biti izlika da ne pišemo. Sigurno i vi imate tisuću i jedan kućanski zadatak koji u danu ili tjednu morate napraviti. No, u 21. stoljeću to ne morate vi (osobno) raditi. Uposlite uređaje da rade umjesto vas! Ručak se tako može sam skuhati u multipraktik loncu, kruh umijesiti i ispeći u pekaču, suđe i roba oprati u perilicama, kuća usisati usisavačem-robotom. Imate li takve “pametne” uređaje u kući, programirajte ih da sami odrade posao umjesto vas dok vi pišete.

 

6. Ograničite sve što vas može ometati

Za pisanje je potrebna koncentracija. Najbolje je stoga odabrati kutak u stanu ili kući gdje vas susjedi, ukućani i ljubimci neće ometati. Slijedi ograničavanje drugih ometača – ako su to prolaznici koje vidite kroz prozor, zakrenite se tako da prozor bude iza vas. Ako je to glazba, ugasite radio ili drugi uređaj odakle zvukovi dopiru. Zatvorite prozor ako vas ometa buka s ulice. 

Posebno je važno tih 90 do 120 minuta koliko možemo zadržati koncentraciju na ono što pišemo da ograničimo svoju dostupnost na društvenim mrežama, raznim aplikacijama pa čak i pozivom ili SMS-om. Uključite na svom uređaju Fokus i jednim potezom isključite sve aplikacije koje vas mogu ometati, a posredstvom kojih nije nužno da budete dostupni. Odličan savjet o tome podijelila je Jasmine Star.

***

Dok sam radila na svojim knjigama, često mi se događalo da bih sjela za laptop s namjerom da pišem, no za nekoliko bi me minuta prekinuo poziv pa pozvonio poštar, onda sam ogladnila pa je već došlo vrijeme da krenem spremati ručak. A i dalje sam bila na istoj stranici. Sve me to jako frustriralo.

Odlučila sam promijeniti svoju rutinu i pisati u kasnu večer kad ukućani već spavaju, a u posljednje vrijeme rano ujutro dok su također ukućani još u krevetu. Planirala bih vrijeme za pisanje od primjerice 7.00 do 9.30. To bi značilo da se trebam probuditi najkasnije u 6.30 kako bih si spremila kavu i zajutrak, nahranila mačke i krenula s pisanjem točno u planirano vrijeme. Prethodno bih ugasila sve aplikacije, zvukove i druge ometače te smjestila se na terasu gdje bih mogla biti sama sa svojim mislima. Rezultati su bili iznimno dobri – uspjela bih napraviti gotovo sve što sam prethodno isplanirala.

A kada ste vi najučinkovitiji u pisanju? Ako još uvijek “lovite” svaki slobodan trenutak kako biste pisali, isprobajte neki od savjeta koji sam podijelila s vama i javite mi je li vam bio koristan.

 


Družimo se na društvenim mrežama!


Facebook


Instagram


Youtube


Podcast

Scroll to Top