Search
Search
Close this search box.

5 stvari o kojima autori ne razmišljaju dok pišu knjigu, a trebali bi

 Photo by Olga Tutunaru on Unsplash

Otkad sam pokrenula ovu platformu do danas, zaprimila sam jako veliki broj upita autora koji su željeli objaviti svoju knjigu. Neki su, zahvaljujući našem razgovoru, odlučili objaviti svoju knjigu, no drugi su shvatili da na taj korak još nisu spremni. I jedno i drugo je u redu!

Kako bih vam pomogla da postanete spremni i objavite sve ono što pišete i stvarate, sastavila sam popis stvari o kojima trebate biti svjesni već sada, dok pišete, stvarate i razmišljate o idućem koraku.

 

1. Definirajte za koga pišete

Kad pišemo, fokusiramo se na svoje ideje, misli, poruke, no ako nemamo prethodnih iskustava s objavljivanjem svojih tekstova, čak ni na blogu ili u obliku kolumni, nismo svjesni da te tekstove netko čita.

Vaši tekstovi, kad ih objavite u bilo kojem obliku, dobit će publiku. Znam da pišete za sebe, za svoju dušu, ali odlučite li se objaviti svoje radove, pišete i za publiku.

   • Koji problem svojoj publici želite pomoći riješiti?
   • Kako želite da se vaša publika osjeća dok čita vašu knjigu?
   • Što želite da napravi nakon što pročita vašu knjigu?
   • Kakve rezultate možete ponuditi svojoj publici svojom knjigom?

Već u fazi pisanja, razmislite i definirajte: kome se obraćate, za koga pišete, kome ste svoju knjigu namijenili, koju potrebu rješavate.

 

2. Što za vas znači eksponiranost i kako se s time nosite

Pisanje je i kreativno i terapeutsko pa često u svojim tekstovima podijelimo i više od onoga što želimo da o nama, našem životu i iskustvu publika zna. Ako je vaš cilj objaviti svoju knjigu, budite spremni na to da ćete se morati izložiti javnosti na ovaj ili onaj način.

Zaprimila sam mnoge upite o tome može li se knjiga objaviti pod pseudonimom. Može, ali… Imajte na umu da je naše tržište malo i da će se svejedno saznati tko se iza vašeg pseudonima krije. Dijelite li u svojim tekstovima doista specifične detalje iz svog života, još će se lakše ući u trag stvarnom autoru. Objavljuje li knjigu poslovni subjekt u vašem vlasništvu, vaše će ime biti na računu koji ste dužni izdati.

Umjesto da se pribojavate da će se netko od stvarnih osoba koje spominjete u svojim tekstovima prepoznati unatoč tome što ste knjigu objavili pod pseudonimom, radije radite s urednikom na svom tekstu kako biste postigli zaštitu privatnosti tih osoba, a svejedno ispričali poantu svoje priče. Publika ne mora znati najsitnije detalje da bi shvatila vašu poruku.

 

3. Kako ćete promovirati svoju knjigu

Napisati knjigu samo je polovica posla. Kad se odlučite na objavu, kreće ona druga polovica – angažman oko promocije i prodaje.

Ako već u početku razmišljate o svojoj publici, znate tko ju čini, kako do nje, kako ju privući, gdje je na društvenim mrežama, lakše ćete po izlasku knjige iz tiska promovirati svoju knjigu – jer ćete znati točno kome se obraćate.

U online tečaju Od knjige do čitatelja čitav sam modul (6 lekcija) posvetila ciljanoj skupini. Tečaj možete upisati i prije nego objavite svoju knjigu. Sve lekcije su snimljene i dostupe u svako doba.

 

4. Osigurajte financije za izdavanje knjige i promociju

Troškovi objave knjige nisu beznačajni pa će biti potrebno i nekoliko mjeseci stavljati koju stotinu sa strane. Uredništvo, lektura, dizajn i tisak najmanje je za što morate osigurati sredstva, a uz to, valja planirati i budžet za promociju knjige.

Bez promocije nema prodaje, bez prodaje nema zarade i povrata uloženog novca, ali ima jako puno knjiga na zalihi za koje ste već potrošili nekoliko tisuća kuna. Želite li vratiti uloženo i još povrh toga zaraditi, trebat će vremena, upornosti, dosljednosti i spremnosti na eksponiranje.

Je li moguće? Svakako jest, i to sam dokazala svojim knjigama. Svoj sam put opisala u članku Kako sam se odlučila samostalno objaviti svoje knjige.

 

5. Budite upoznati sa zakonima i pravilnicima

Osim što je važno znati čime se i na koji način smijete poslužiti od tuđih autorskih uradaka (tekstova i fotografija), važno je znati i koje zakone i pravilnike trebate poštovati jednom kad objavite svoju knjigu i budete spremni na prodaju.

Nedavno sam dobila upit o tome treba li uvijek izdati račun prilikom prodaje knjige. Odgovor je “Da” jer kako naša Porezna uprava kaže “Bez računa se ne računa”. No, da biste stekli uvjete za izdavanje računa, potrebno je registrirati poslovni subjekt (obrt, tvrtku, udrugu i sl.) ili samostalno zanimanje te zadovoljiti još mnoge druge pravne obaveze jer – htjeli vi to ili ne – krećete u poduzetništvo. Dobro se informirajte o tome koja je opcija za vas najbolja jer ona ovisi o puno više faktora vašeg statusa, a početi možete od ovog članka Kako odabrati tko će biti izdavač moje knjige?

***

Izdavanje knjige u početku može biti težak i stresan proces. I možda ćete se pitati “Što je meni ovo trebalo” i “Kako drugi uspijevaju ostati normalni”, ali nakon prve knjige i kad osjetite ono uzbuđenje kad svoju knjigu prvi put držite u ruci, zaboravit ćete na sve muke i poželjeti se otisnuti u spisateljske vode opet i opet.

A kako i taj prvi put ne bi bio težak i stresan, tu sam za vas sa svim svojim divnim kolegama i suradnicima da vam pomognem. Iskustva imamo dovoljno, a volje i želje još i više. Obratite nam se za pomoć s povjerenjem! 

 

Piše: Marijeta Matijaš

Objavljeno 19. studenog 2021.
Sva prava pridržana ©Kreacija j. d. o. o.


Je li vrijeme da objavite svoju knjigu?

 

Dogovorimo suradnju

 

 

Scroll to Top