Search
Search
Close this search box.

5 faza pisanja koje svaki rukopis mora proći prije nego ga pošaljete uredniku

Photo by Bookblock on Unsplash

Pisanje je proces koji se sastoji od nekoliko faza. Često toga nismo svjesni i kad sjednemo za računalo mislimo da ćemo u prvom pokušaju napisati čitavu knjigu. Onda shvatimo da početak moramo preraditi pa nam sredina ne odgovara pa i nju prerađujemo.

Nekad nam se čini da stalno prerađujemo svoj rukopis i nikako da ga dovršimo. Rezultat često bude preplavljenost i stres, sve zato što nismo uzeli u obzir da naš rukopis mora proći nekoliko faza. Koje su to faze, saznajte u nastavku.

 

1. FAZA: priprema

Priprema obuhvaća sve ono što činite prije nego sjednete za računalo i počnete tipkati – od razmišljanja, bilježenja, razgovora s drugima, nabacivanja ideja i prikupljanja informacija do razvrstavanja svega i slaganja u sinopsis.

U toj fazi odabrat ćete temu o kojoj ćete pisati, definirati svrhu, cilj i publiku kojoj je vaše pisanje namijenjeno. Dobro je zapisati ideju vodilju ili središnju misao oko koje ćete graditi sadržaj i zatim pridružite joj prikupljene informacije.

Za ovu fazu dobro je imati rokovnik ili organizator ili jednu aplikaciju na mobitelu u koju ćete upisivati sve ideje i bilješke.

 

2. FAZA: nacrt, skica

Druga faza kreiranja rukopisa je izrada nacrta ili skice. Drugim riječima ideje iz prethodne faze pretvarate u rečenice i odlomke te ih zatim raspoređujete tako da imaju smisla. Često naš tijek misli drugima nema prevelikog smisla, jer oni nisu u našoj glavi, zato moramo sjesti i gledati svoj rukopis iz drugog ugla – onog čitateljskog.

U ovoj fazi također sređujete ideje odnosno odabirete one koje ćete uključiti ili izostaviti iz pisanja.

 

3. FAZA: revidiranje, izmjena

Prije nego nastavite s pisanjem, revidirajte. Dobro pročitajte sve što ste napisali i tražite nelogičnosti. Primjerice, možda ste jedno poglavlje mislili staviti baš drugo po redu, ali primjećujete da ima više smisla staviti ga na začelje.

Idealno bi bilo kada biste uspjeli sve pročitati u istom danu kako biste svoj rukopis promatrali kao cjelinu. Zbog vremenskog odmaka u čitanju često zaboravljamo sve detalje onoga što smo čitali prethodnog dana. Možete si rukopis i isprintati pa označavati po stranicama. Budite kreativni!

 

4. FAZA: uređivanje

Kad privedete kraju revidiranje i izmijenite sve što je bilo potrebno, započnite s uređivanjem.

Pažnja! Ova faza najdulje traje!

Da biste se lakše snašli u vlastitom tekstu u ovoj fazi, tijekom prethodnih faza možete se koristiti alatima odnosno kreirati vlastiti susret označavanja teksta. O tome sam pisala u jednom od prethodnih članaka.

Prvu fazu uređivanja morate napraviti sami, taj dio ne može druga osoba napraviti za vas jer vi jedini znate jeste li napisali sve što ste htjeli ili još nešto nedostaje. Uređivanje nije jednokratan zadatak. Zapravo, uređivanju ćete se vraćati više puta poglavito ako ste mijenjali neke dijelove rukopisa. Možda će vam u ovoj fazi biti korisno pročitati svoj rukopis naglas. Nekad tek tada primijetimo nelogičnosti.

Pripazite i na vlastite osjećaje! Možda ćete u ovoj fazi uočiti jako puno nelogičnosti ili “rupa” tj. da puno toga nedostaje. Ne očajavajte! Nemojte to shvatiti kao loš znak, kao da ne pišete dobro. Upravo suprotno! Uređivanje i prepravljanje rukopisa zapravo znači koliko vam je stalo do svog rukopisa i do svog čitatelja. Da, iziskuje puno vremena, koncentracije i posvećenosti, ali tek kad doista prođete svoj tekst detaljno, znat ćete što ste napisali, a što ste slučajno ili namjerno izostavili. Dobra je stvar što još uvijek možete puno toga izmijeniti!

 

5. FAZA: ispravljanje

Iako je važno da svoj rukopis pošaljete profesionalnom lektoru na lekturu, dobro je da prvu fazu ispravljanja napravite sami. Zašto?

Nekad se može dogoditi da ste namjeravali napisati jedno, ali u pisanju se potkrala pogreška i zapravo ste napisali nešto sasvim drugo. To je kao kad zarez stavimo da pogrešno mjesto: Ne, volim te! ili Ne volim te! Lektor u nekim situacijama neće znati što ste točno mislili, a sve će mu izgledati pravopisno i gramatički točno. Kako bi se smislena pogreška izbjegla odnosno uklonila, važno je da prvi pregled i ispravak teksta napravite sami.

Kad prođete sve ove faze, bit ćete spremni za suradnju s urednikom, lektorom i beta-čitateljem. Sada je vrijeme da svoje pisanje podijelite s drugima i da od drugih dobijete povratne informacije. Birajte one osobe koje imaju stručno znanje i iskustvo u čitanju, uređivanju i lektoriranju tekstova jer ćete tada dobiti konkretne povratne informacije.

 


Spremni ste za suradnju?

Bilo da vam treba lektor, urednik, grafički dizajner, tisak ili želite objaviti e-knjigu ili zvučnu knjigu, tu smo da vam pružimo sve što vam je potrebno da vaš rukopis bude pretvoren u predivnu knjigu koju će mnogi obožavati!


Dogovorimo suradnju!

 

Scroll to Top