Search
Search
Close this search box.

Kako u 10 koraka samostalno urediti svoj tekst

Photo by MockupPhotos 

Nisam još susrela autora koji nije htio uštedjeti, a ipak objaviti svoju knjigu. Ali susrela sam one koji su mislili da mogu uštedjeti tako što neće angažirati urednika i uredništvo će napraviti sami. Big mistake!

Već sam se osvrnula na to što urednik zapravo radi i koliko je njegova uloga u (samo)izdavačkom procesu važna. Među ostalim razlozima tu su nelogičnosti u tekstu koje vi ne vidite, ali urednik će ih zamijetiti.

Ipak negdje možete uštedjeti! Možete samostalno urediti tekst i otkloniti suvišno, ako znate što tražite. Zato samo sastavila popis od 10 koraka koje predlažem da napravite prije nego što rukopis pošaljete izdavačkoj kući ili uredniku.

Time ćete pomoći svom uredniku da ne gubi vrijeme na formi, već da se odmah počinje baviti sadržajem. Ne samo što će vam biti zahvalan, već ćete vrlo vjerojatno dobiti nižu cijenu. Kod mene svakako!

Dodatan „plus“ je što ćete detaljno proći svoj rukopis gledajući ga drugim očima, onima urednika.

Popis je dostupan i kao check list koji možete preuzeti besplatno.

 

1. Vizualno uredite rukopis

Uskladite poravnanja, fontove, nabrajanja i numeracije (bullets and numbering). Kada je čitav tekst usklađen, lakše ćete ga čitati i kontrolirati napisano.

 

2. Prepolovite duge rečenice

Dok pišemo, obično hvatamo tijek misli i rečenice nam budu jako duge. Za čitatelje preduge. Često u jednoj rečenici bude više misli i ideja. Prepolovite ih. Pojednostavite. U protivnom, čitatelje ćete izgubiti već na prvim stranicama knjige. To bi zbilja bila šteta!

 

3. Definirajte lice u kojem ćete pisati

Prvo lice jednine (ja), drugo lice jednine (ti), prvo lice množine (mi) ili drugo lice množine (vi)? U kojem licu ćete pisati? Hoćete li se čitatelju obraćati s „ti“ ili „Vi“ ili možda „vi“? Odlučite se za jednu varijantu i uskladite čitav rukopis.

Nekad ćete početi pisati u prvom licu jednine (ako pišete o sebi i dijelite osobnu priču), a onda se prebaciti na množinu. Važno je da tada odaberete hoćete li biti i vi dio te množine (mi) ili ne (vi).

 

4. Enter nije vaš prijatelj

Ne treba vam Enter da „potjerate“ tekst na novu stranicu. Umjesto da pritišćete Enter stotine puta, na kraju poglavlja umetnite Prijelom stranice (page break). Sav tekst koji slijedi nakon prijeloma stranice uvijek će počinjati na početku stranice.

 

5. Uklonite dvostruke razmake

Stišćete li i vi razmak (space) kad se ne možete sjetiti neke riječi? To nesvjesno činimo. U ovoj fazi potražite mjesta gdje je previše razmaka i uklonite ih.

 

6. Uklonite nepotrebnu interpunkciju

Često ćete nedovršenu misao naglasiti točkicama, no ne pretjerujte. Tri (…) su sasvim dovoljne.

Zareze na nekim mjestima možete zamijeniti duljom crtom ( – ), a tri upitnika (???) jednim ili kombinacijom upitnika i uskličnika (?!).

 

7. Zabrane preoblikujte u opcije

Umjesto da navedete da se nešto ne može, navedite kako se može. Dajte čitatelju mogućnosti, izbor, opcije. Rješenje postoji za svaki problem!

 

8. Komplicirane i većini nepoznate riječi zamijenite jednostavnima

Kad pišete, imajte na umu da će vašu knjigu čitati osobe iz svih krajeva Hrvatske (a možda i šire) pa ponudite rješenja za žargonizme, kolokvijalizme, regionalizme. Isto vrijedi i za stručne riječi i termine.

Čak i ako ih se ne želite odreći, navedite pojašnjenje u fusnoti. Ako čitatelj mora neprestano tražiti pojašnjenje u rječniku, neće biti sretan.

 

9. Uklonite ponavljanja

Ne morate ponavljati ono što je već rečeno. Nepotrebno je ponavljati definicije, čitave odlomke. Možete se jednostavno referirati na određeno poglavlje ili stranicu.

 

10. Okanite se pasiva

Pasiv je čest u engleskom jeziku, ali nije u hrvatskom. Okanite se pasiva. „Pismo nije napisano od strane direktora“ nego je „Direktor napisao (je) pismo.“

 

Piše: Marijeta Matijaš

Objavljeno 3. prosinca 2021. Sva prava pridržana ©Kreacija j. d. o. o.


Uredite svoj tekst u samo 10 koraka

Samostalno uredite tekst i otklonite suvišno. Pomognite svom uredniku da ne gubi vrijeme na formi, već da se odmah počinje baviti sadržajem. Uštedite na vremenu i u novcu!

Dajem suglasnost da mi Kreacija j. d. o. o. na ovu e-adresu šalje obavijesti o svojim aktivnostima te u tu svrhu pohranjuje i obrađuje moje osobne podatke do opoziva u skladu s Pravilima privatnosti koje možete pregledati ovdje.


Popis vas čeka u inboxu!

Ako e-poruka nije stigla u glavni inbox, potražite ju Promocijama ili Neželjenoj pošti. Nekad zaluta na krivo mjesto!

.

 

Scroll to Top